Ar Krievijas drošības dienestiem saistītie hakeri Baltijā un Polijā veikuši informācijas operācijas

Latvijā
Sargs.lv/LRT.lt
hakeri
Foto: Foto: Pixabay.com

Ar Krievijas drošības dienestu interesēm saistītie hakeri veikuši ilgstošas ietekmes operācijas, lai kompromitētu interneta ziņu vietnes Latvijā, Lietuvā un Polijā, kā arī diskreditētu NATO karaspēka klātbūtni Austrumeiropā, tā liecina jaunākais drošības risinājumu kompānijas “FireEye” meitas uzņēmuma “Mandiant Solutions” pētījums. Par to vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt".

Saskaņā ar pētījumu, daži elementi no šīs kampaņas  ietvēra tā sauktos “spoku rakstu” taktikas izmantošanu (“Ghostwriter”). Tie ietvēra viltus e-pastu kontu izveidi, lai caur tiem izplatītu safabricētu saturu, kā arī piekļūtu ziņu vietņu publicēšanas sistēmām ar mērķi ziņu vietņu radīto saturu aizstāt ar safabricētiem viltus ziņu rakstiem.

Ziņojumā sacīts, ka šādi pērnā gada septembrī tika apdraudēta Lietuvas vietējā interneta ziņu vietne “Kaunas.kasvyksta.lt”, publicējot tajā nepatiesu ziņu rakstu, kurā apgalvots, ka vācu karavīri apgānījuši ebreju kapsētu Kauņā.

Lai šādi censtos leģitimizēt viltus ziņu saturu, “spoku raksti” tika izplatīti un izsūtīti caur viltus e-pastiem no oficiālām ziņu organizācijām, vai arī valdības amatpersonām Lietuvā, Polijā un NATO struktūrā. E-pasti tika sagatavoti tā, lai izskatītos, ka mērķa valstīs tie būtu nākuši no it kā īstām bruņoto spēku amatpersonu vai politiķu elektroniskā pasta adresēm. Šādi amatpersonām tika izsūtīta safabricēta NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga vēstule, kurā teikts, ka NATO plāno izvākt alianses karavīrus no Lietuvas Covid-19 pandēmijas draudu dēļ.

Tāpat viltus ziņas “spoku rakstu” veidā publicētas dažādos blogos, kas bijusi daļa no dezinformācijas kampaņas. Šādi, piemēram raksts, kas ticis publicēts vietnē “WorldPress” saturēja nepatiesus apgalvojumus ka ASV virsnieks, kurš dienējis Lietuvā, inficējies ar koronavīrusu, bet neraugoties uz to turpinājis kontaktēties ar vietējiem iedzīvotājiem.

Ziņojumā kā viens no dezinformācijas kampaņā iesaistītajiem “spoku rakstu” autoriem minēts Edgars Palladis, kurš aprīļa beigās portālā “TheDuran.com” izplatīja viltus rakstu par it kā vairāk nekā 20 saslimušiem karavīriem Ādažu bāzē Latvijā.

“Sargs.lv” iepriekš ziņoja, ka šī informācija bija nepatiesa. Tik pat melīgs izrādījās arī viltus rakstā piesauktā toreizējā NATO paplašinātā Kanādas kontingenta komandiera pulkvežleitnanta Ērika Eindžela citāts.  Kā portālam “Sargs.lv” atzina pulkvežleitnants Ē. Eindžels viņš nekad nav runājis ne ar vienu preses pārstāvi Latvijā, savukārt viņa piesauktais citāts viltus ziņā bijis klaji safabricēts.

Vēlāk “Sargs.lv” noskaidroja, ka “TheDuran.com” izrādījies klasisks Krievijas dezinformācijas un melu portāls, kas savulaik izmantots, cenšoties ietekmēt Francijas prezidenta vēlēšanas ar mērķi sniegt atbalstu prokremliskajai Marinai LePenai.

Dalies ar šo ziņu