VDD amatpersonas vervēšanā apsūdzētajam inkriminē 2012.gadā izdarītu noziegumu

Latvijā
LETA
Krievija
Foto: Foto: Valentin Sprinchak/TASS/Scanpix

Valsts drošības dienesta (VDD) amatpersonas vervēšanā spiegošanai Krievijas uzdevumā apsūdzētais vīrietis noziegumu izdarījis 2012.gadā, noskaidroja aģentūra LETA.

Nesen prokuratūra vīrieša krimināllietu nodeva Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai. Nākamā sēde nozīmēta 2.jūlijā plkst.10. Lietas izskatīšana notiks aiz slēgtām durvīm.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska aģentūrai LETA teica, ka apsūdzētais izdarīja sagatavošanos noziegumam, organizējot ziņu, kas ir valsts noslēpums, nodošanu, kā arī vākšanu ārvalsts izlūkdienesta uzdevumā, lai šīs ziņas izmantotu pretēji Latvijas interesēm.

Plašāku informāciju par inkriminēto noziegumu prokuratūra nesniegs, taču Majevska apliecināja, ka inkriminētais noziegums ir izdarīts 2012.gadā laikā no aprīļa līdz septembrim. Tāpat prokuratūrā apliecināja, ka apsūdzētajam nebija oficiālas darba vietas.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrā apsūdzības celšanai izmeklēja VDD. Dienestā iepriekš aģentūrai LETA pastāstīja, ka Latvijas pilsonis ar VDD amatpersonas starpniecību bija ieinteresēts iegūt Krievijas specdienestu interesējošu informāciju par dienesta personālsastāvu, struktūrvienībām un operatīvās darbības pasākumiem.

Dienestā apliecināja, ka šis ir pirmais kriminālprocess, ko VDD ir sācis par dienesta amatpersonas vervēšanu spiegošanai ārvalsts specdienesta uzdevumā.

VDD kriminālprocesu pret minēto personu sāka 2019.gada 8.jūlijā.

Tāpat ziņots, ka kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ierosinātas un līdz tiesai nosūtītas trīs krimināllietas par spiegošanu Krievijas labā. Visas lietas pirms apsūdzību celšanas izmeklēja VDD. Viena no lietām ir pret AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) ceļu meistaru Aleksandru Krasnopjorovu. Vīrietim pērn atstāta spēkā brīvības atņemšana uz trim gadiem un diviem mēnešiem un probācijas uzraudzība uz diviem gadiem.

Otra lieta ir pret Juriju Stilvi, kuram 2018.gada augustā Vidzemes rajona tiesa Madonā par spiegošanu Krievijas labā piemēroja trīs gadu nosacītu brīvības atņemšanu un atbrīvoja tiesas zālē. Viņš apcietinājumā atradās kopš 2018.gada decembra un sodā ieskaitīts šis apcietinājumā pavadītais laiks. Stilves lietā apelācijas sūdzība vai protests netika iesniegts un spriedums stājies spēkā 2018.gada augustā.

Savukārt patlaban Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tiek skatīta krimināllieta, kurā par spiegošanu Krievijas izlūkdienesta uzdevumā un citiem noziegumiem apsūdzēta bijusī Latvijas Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra amatpersona Oļegs Buraks.

Dalies ar šo ziņu