Izsūtīti e-pasti “Latvijas Pasts” un “AliExpress” vārdā ar mērķi izkrāpt maksājumu karšu datus

Latvijā
Sargs.lv/Cert.lv
bilde
Foto: Foto: Pixabay.com

Aktivizējušies krāpnieki, kuri sūtījumu piegādes aizsegā izplata krāpnieciskus e-pastus “Latvijas Pasts” un “AliExpress” vārdā ar mērķi izkrāpt maksājumu karšu datus un personīgo informāciju, brīdina Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija (Cert.lv).

Daudzi sabiedrības locekļi, ievērojot distancēšanās nepieciešamību, uzturas mājās un iepērkas tiešsaistē, kā arī daudzi uzņēmumi savu darbību veic attālināti. Līdz ar to aktuāli ir arī kurjerpiegādes pakalpojumi. Šo tendenci izmanto arī interneta krāpnieki.

Ļaundaru izsūtītajos krāpnieciskajos e-pastos “Latvijas Pasts” vārdā saņēmēji tiek aicināti sniegt papildinformāciju nepiegādāta sūtījuma saņemšanai. E-pastā iekļauta saite uz vietni, kas paredzēta maksājumu karšu datu un personīgās informācijas izkrāpšanai. Cert.lv aicina pievērst uzmanību sūtītāja e-pasta adresei - tā dažās e-pasta programmās nav uzreiz redzama, bet parādās, tikai tad, kad speciāli noklikšķināts uz sūtītāja lauciņa.

Image
bilde
Foto: Foto: Cert.lv
Foto: Cert.lv
Image
bilde
Foto: Foto: Cert.lv
Foto: Cert.lv

Savukārt krāpnieciskajos e-pastos “AliExpress” vārdā saņēmējs tiek brīdināts par aizdomīgu pasūtījumu, kas veikts no viņa konta, un tiek aicināts pasūtījumu atcelt, ja nepieciešams. Spiežot uz “Atcelt pasūtījumu” (Cancel Order) pogas, lietotājs tiek aicināts ievadīt savus “AliExpress” profila datus. Pēc datu ievades lietotājam tiek parādīts kļūdas paziņojums, bet piekļuves dati nosūtīti krāpniekiem.

Image
bilde
Foto: Foto: Cert.lv
Foto: Cert.lv

Cert.lv aicina – ja kāds kādā no šīm saitēm ir ievadījis savu profilu piekļuves informāciju, tad tie ir nekavējoties ir jāmaina. Savukārt, ja ievadīti maksājumu karšu dati, institūcija aicina pēc iespējas ātrāk sazināties ar kartes izdevējorganizāciju/ banku.

Dalies ar šo ziņu