Latvija sabiedrotajiem apliecina solidaritāti, dāvinot 11 tonnas dezinfekcijas līdzekļu

Latvijā
Sargs.lv
paka
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvija sniedz atbalstu Itālijai un Sanmarīno Covid-19 izplatības ierobežošanā, nosūtot Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra iegādāto dezinfekcijas līdzekļu kravu. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, piedaloties palīdzības kravas sagatavošanā, uzsver, ka šādi tiek parādīta solidaritāte sabiedroto valstīm.

A.Pabriks stāsta, ka kopumā NATO un Eiropas Savienības sabiedrotajām valstīm tiks nosūtītas 11 tonnas roku un virsmu dezinfekcijas līdzekļa.

 Deviņas tonnas dezinfekcijas šķidruma paredzēts nogādāt Itālijai, savukārt Sanmarīno – aptuveni divas tonnas. Ministrs arī norāda, ka Latvijas dāvinātie un pašu industrijas sagādātie dezinfekcijas līdzekļi dosies ceļā rīt, 22. maijā, ar autotransporta palīdzību.

Aizsardzības ministrs arī dalās, ka līdzīgu palīdzības kravu plānots nosūtīt Spānijai.

Abas valstis, Itālija un Spānija, ir atsūtījušas daļu sava karaspēka uz Latviju, kas uzturas Ādažu bāzē. Domāju, ka mēs darām ļoti pareizi, šādā veidā sabiedrotajiem izrādot solidaritāti.
pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Covid-19 skartajām valstīm Latvija nosūtīs AS “Spodrība” ražoto dezinfekcijas līdzekļu kravu ar roku un virsmu dezinfekcijas līdzekļiem aptuveni 47 000 eiro vērtībā. Palīdzības kravā iekļauti 5745 litri roku un 5645 litri virsmu dezinfekcijas līdzekļa.

Image
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs veica dezinfekcijas līdzekļu iepirkumu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, īstenojot Ministru kabineta 23. aprīļa sēdē pieņemto lēmumu par atbalsta sniegšanu Itālijai un Sanmarīno Covid-19 ierobežošanā un seku apkarošanā.

Ministru kabineta lēmums paredz sniegt atbalstu arī Spānijai, nosūtot individuālos aizsarglīdzekļus un dezinfekcijas līdzekļus. Kopējais Latvijas materiālās palīdzības apjoms Itālijai, Sanmarīno un Spānijai plānots līdz 100 000 eiro.

Jau ziņots, ka Itālija un Spānija ir NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstis. Dalībai kaujas grupā Itālija uz Latviju nosūtījusi mehanizēto kājnieku rotu ar bruņumašīnām 160 karavīru sastāvā un Spānija – vairāk nekā 300 karavīru no mehanizētās kājnieku rotas. Spānija Latvijā izvietojusi arī bruņoto spēku tehniku, tajā skaitā tankus “Leopard”, kājnieku kaujas mašīnas “Pizarro”, atbalsta tehniku, kā arī inženieru un loģistikas tehniku.

Sargs.lv jau rakstīja, ka 2. aprīlī Ministru kabinets atbalstīja Valsts centralizēto rezervju iepirkumu grupas izveidi Aizsardzības ministrijā, uzdodot Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram veikt Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu  un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām.

Dalies ar šo ziņu