Viņķele: Ažiotāžas dēļ mazinās interese piedalīties konkursos par aizsarglīdzekļu piegādēm

Latvijā
LETA
Viņkele
Foto: Foto: vm.gov.lv

Publiskajā telpā novērojamās ažiotāžas dēļ ap Latvijas iepirkto individuālo aizsardzības līdzekļu kvalitāti mazinās komersantu vēlme iesaistīties iepirkumu konkursos, sociālajos tīklos ar šādiem vērojumiem dalījusies veselības ministre Ilze Viņķele.

"Iepirkumā no četriem piedāvājumiem trīs ir atsaukti, jo komersanti nevēlas tikt zākāti par zagļiem," politiķe informē par medicīnas halātu un kombinezonu iegādi, apgalvojot, ka "par iepirkumu atbildīgie ierēdņi ir faktiski paralizēti lēmumu pieņemšanā tā paša iemesla dēļ".

Pēc Viņķeles paustā, medicīnas halāti un kombinezoni kļuvuši par lielāko deficīta preci Eiropas Savienības mērogā.

""Ražot pašiem" klausos jau trešo mēnesi. Neizskatās, ka pārskatāmā laikā būs. Toties redzams, ka "ražot pašiem" nelīdz ne ASV, ne Eiropas lielajās valstīs. Lieliski, ja Latvijas uzņēmēji beidzot savīkšīsies ražot, bet IAL vajag tagad," turpinājusi politiķe.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktors Edgars Labsvīrs diskusijā iesaistījies, atkārtoti apgalvojot, ka problēmu ar Latvijas iepirkto medicīnas aizsarglīdzekļu kvalitāti neesot. "Preces kvalitāti un atbilstību specifikācijām (un standartiem) "GP Nord" garantē 24 mēnešus pēc piegādes. Vairāk kā 1500 iestādes saņēma maskas. Sūdzības par kvalitāti neesam saņēmuši."

LETA jau vēstīja, ka šīs nedēļas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Publisko izdevumu un revīzijas komisijas kopsēdē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja 1.pārvaldes priekšniece Anna Aļošina vaicāja Labsvīram par iepirkto individuālo aizsarglīdzekļu kvalitāti. Sēdē NVD direktors atbildēja, skaidrojot, ka dienests iztirzāti vērtē ar iepirkumu līgumiem saistītos dokumentus arī to slēgšanas brīdī.

Vienlaikus līgumā vienmēr esot iestrādāta iespēja mainīt preci, ja tiek konstatētas nepilnības. "Ir skaidrs, ka tirgū ir ļoti daudz piedāvājumu ar apšaubāmas izcelsmes precēm," pauda Labsvīrs. Tomēr NVD kontrolē pašus sertifikātus arī pēc tam, kad krava ir saņemta, un atsevišķos gadījumos pieprasa papildu apliecinājumu par aizsarglīdzekļu kvalitāti, apgalvoja Labsvīrs.

NVD direktors arī apliecināja, ka līdz šim dienests nav saņēmis sūdzības par iestādēm piegādāto aizsarglīdzekļu kvalitāti.

Jautājums par iepirkto aizsardzības līdzekļu kvalitāti jau iepriekš izskanēja publiskajā telpā pēc tam, kad portāls "Delfi" rakstīja, ka Latvija no uzņēmuma "ADDI Trading" iepirkusi pirmā līmeņa maskas, kas pēc to iedalījuma skaitās kā zemākās aizsardzības kvalitātes maskas.

Toreiz Labsvīrs paziņoja, ka, vadoties pēc Eiropas Savienības (ES) un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadlīnijām par sejas aizsargmasku kvalitāti, apgalvojums, ka pirmā tipa sejas aizsargmaskas nav piemērotas lietošanai ārstniecības iestādēs, esot nepatiess.

Raksturojot situāciju, veselības ministre arī norādīja, ka visa ES saskaras ar līdzīgām problēmām kā Latvija, proti, individuālo aizsarglīdzekļu iegāde ir apgrūtināta paaugstinātā pieprasījuma dēļ.

Ministre apgalvoja, ka pārmetumi, ka medicīnas aizsardzības līdzekļi tiek iepirkti no komersantiem, kuru piedāvātās preces kvalitāte ir apšaubāma, neesot patiesi.

Dalies ar šo ziņu