Centralizēto rezervju iepirkumos pasūtīts liels skaits sejas masku un respiratoru

Latvijā
Sargs.lv
sejas maskas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija parakstīs pirmos divus Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra (VAMOIC) realizētos centralizēto iepirkumu līgumus, kas paredz 1,5 miljonu ķirurģisko sejas masku un 50 000 respiratoru piegādi Latvijai jau šonedēļ, Ministru kabineta rīkotajā preses konferencē sacīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Viņš norādīja ik nedēļu valsts dienestiem, kas visvairāk iesaistīti cīņā pret Covid-19 izplatīšanos, nepieciešamas aptuveni 700 000 ķirurģiskās sejas maskas. Līdz ar to, pirmie VAMOIC centralizētie individuālo aizsarglīdzekļu iepirkumi nodrošinās aptuveni pusotrai nedēļai nepieciešamu uzkrājumu. Savukārt nākamnedēļ plānots parakstīt pirmos centralizētos līgumus par dezinfekcijas līdzekļu iegādi no vietējiem ražotājiem.

“Saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu, Aizsardzības ministrija uzņemas ne tikai iepirkumu organizēšanu, bet gan arī pasūtīto preču transportēšanu no ražotāja un piegādāšanu visa Latvijas teritorijā. Mūsu mērķis ir radīt individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdekļu uzkrājumu trīs mēnešiem”.
Garisons
Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs
Jānis Garisons

Vienlaikus plānots, ka Nacionālais Veselības dienests tuvākajā laikā no ārvalstīm saņems jau iepriekš pasūtītos 4,5 miljonus ķirurģisko sejas masku un 970 000 respiratoru, kas, apvienojumā ar pirmajiem Valsts centralizēto rezervju iepirkumos, radīs nodrošinājumu vienam mēnesim.

Tāpat J. Garisons norādīja, ka vienam mēnesim nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu iepirkšana no ārvalstīm sniegs papildu laiku pašmāju uzņēmējiem pielāgoties situācijai, lai nepieciešamajā apjomā varētu sākt ražot šos aizsarglīdzekļus tepat Latvijā.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa norādīja, ka individuālajiem aizsarglīdzekļiem jāatbilst Eiropas Savienības vai Pasaules Veselības organizācijas standartiem, tādēļ tiek meklēti risinājumi, kā atvieglināt nepieciešamo kvalitātes sertifikātu saņemšanas kārtību.

“Ekonomikas ministrija pēc Lieldienām kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru organizēs tiešsaistes konferenci ieinteresētajiem uzņēmējiem. Tajā detalizētāk tiks skaidrotas centralizēto iepirkumu prasības, kā arī uzņēmēji varēs saņemt atbildes uz dažādiem citiem jautājumiem,” sacīja Z.Liepiņa

Sīkāka informācija par VAMOIC centralizētajiem individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu iepirkumiem pieejam Aizsardzības ministrijas mājaslapas sadaļā “Covid-19 iepirkumi”. Tāpat šajā sadaļā tiks publiskoti iepirkumu uzvarētāji un attiecīgo pakalpojumu līgumcenas.

Jau ziņots, ka 2. aprīlī, Ministru kabinets atbalstīja Valsts centralizēto rezervju iepirkumu grupas izveidi Aizsardzības ministrijā, uzdodot VAMOIC veikt Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu  un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām.

Valsts centralizēto rezervju iepirkumu grupu vada Aizsardzības ministrija, un tajā strādā VAMOIC un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji ciešā sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Nacionālo veselības dienestu un citām institūcijām. 

Dalies ar šo ziņu