Latvijas pilsonis spiegošanai Krievijas labā centies savervēt VDD amatpersonu

Latvijā
LETA
spiegs
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Valsts drošības dienests (VDD) februāra vidū lūdzis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Latvijas pilsoni par VDD amatpersonas vervēšanu spiegošanai Krievijas specdienesta uzdevumā, aģentūru LETA informēja VDD.

VDD rosina saukt minēto personu pie atbildības pēc Krimināllikuma panta par valsts noslēpuma nelikumīgu vākšanu vai nodošanu ārvalstij vai ārvalsts organizācijai tieši vai ar citas personas starpniecību. Par šādu noziegumu likums paredz brīvības atņemšanu no trim līdz 20 gadiem.

VDD paziņojumā presei raksta, ka Latvijas pilsonis Krievijas specdienesta uzdevumā centās savervēt VDD darbinieku nolūkā panākt, lai viņš vāktu un nodotu ārvalsts specdienestam neizpaužamas un valsts noslēpumu saturošas ziņas, kas viņam bija pieejamas saistībā ar dienesta pienākumu pildīšanu un kuras Krievijas specdienests varētu izmantot pretēji Latvijas interesēm.

VDD kriminālprocesu pret minēto personu sāka 2019.gada 8.jūlijā un pirmstiesas izmeklēšanas rezultātā ir ieguvis pietiekamu daudzumu pierādījumu, kas apliecina aizdomās turētā vainu inkriminētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā.

Personai kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

VDD plašākus komentārus nesniedz.

Jau ziņots, ka kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ierosinātas un līdz tiesai nosūtītas trīs krimināllietas par spriegošanu Krievijas labā. Visas lietas pirms apsūdzību celšanas izmeklēja VDD.

Dalies ar šo ziņu