Saeima atbalsta Latvijas dalības pagarināšanu pretterorisma operācijā Irākā

Latvijā
Sargs.lv
Irāka
Foto: Foto: majora Oskara Kalves personiskais arhīvs

Saeimas deputāti ar 72 balsīm "par" un trīs "pret" atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku dalības termiņa pagarināšanu starptautiskajā operācijā pret teroristisko organizāciju "Daesh" Irākā līdz 2022. gada 1. februārim.

Termiņa noteikšana gan neierobežo Latvijas tiesības pārtraukt dalību pirms minētā datuma, piemēram, ja apmācības būs noslēgušās līdz tam.

Jau ziņots, ka 2014. gadā Irākas valdība izplatīja aicinājumu visām ANO dalībvalstīm sniegt atbalstu teroristiskās organizācijas "Daesh" apkarošanai. Reaģējot uz Irākas aicinājumu, ar ASV iniciatīvu tika izveidota Starptautiskā koalīcijas militārā operācija "Inherent Resolve", kas sniedz atbalstu gan kaujas triecienos, gan arī vietējo drošības spēku apmācībā.  

Saeima ar 2016. gada lēmumu nosūtīja Latvijas bruņoto spēku karavīrus dalībai pret teroristisko organizāciju Irākas militāro spēku apmācībai uz laiku līdz 2018. gada 1. februārim. Vēlāk termiņš tika pagarināts līdz 2020. gada 1. februārim.

Kā pirms Saeimas balsojuma norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks,  Latvijas dalība starptautiskās operācijās ir viens no stūrakmeņiem mūsu drošībai un solidaritātei ar citām valstīm.

“Uzsveru, ka tā Irākā ir apmācības misija, mūsu karavīri tiešās kaujas darbībās nepiedalās. [..] Tāpat atgādinu, ka šis Latvijas mandāts neierobežo Latvijas tiesības pārtraukt dalību pirms noteiktā termiņa, jo karavīru drošība mums vienmēr būs augstākā prioritāte un katrs gadījums tiks izvērtēts,” sacīja A. Pabriks.

Pirms Saeimas balsojuma par Latvijas dalību pretterorisma operācijā Irākā izteicās arī deputāts Juris Rancāns.

“Kad cilvēki man jautā – ko Latvijas karavīri dara tālās zemēs? – es atbildu, ka to pašu, ko šeit – sargā nacionālo drošību. Pirmkārt, tādā veidā neļaujam izplesties teroristiskām organizācijām. Otrkārt, apliecinām sabiedrotajiem, ka esam gatavi kopā stāvēt par kopīgām vērtībām un interesēm. Treškārt, demonstrējam, ka, esot aliansē, mēs esam ne tikai drošības saņēmēji, bet arī devēji,” pauda J. Rancāns.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Latvija ar savu instruktoru kontingentu vēl līdz šī janvāra sākumam īstenoja Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā, kas izvietots Irākas un ASV kopīgi pārvaldītajā militārajā bāzē.

Saasinoties situācijai Irākā, Latvijas karavīri tika pārvietoti uz  Kuveitu, taču šobrīd lielākā daļa Kuveitā izvietoto Latvijas karavīru atgriezīsies dzimtenē. Kā iepriekš ziņu aģentūrai “LETA” norādīja A. Pabriks, jauna karavīru rotācija uz Irāku patlaban nenotiks, jo situācija Tuvo austrumu reģionā no drošības viedokļa ir neskaidra. “Tomēr tas nenozīmē, ka Latvija izstājas no koalīcijas pret "Daesh". Latvija kopā ar sabiedrotajiem analizēs turpmāko drošības situāciju Irākā un tikai pēc tam izlems, kāds būs turpmāk nosūtāmais Latvijas kontingenta apjoms,” piebilda Pabriks.

Dalies ar šo ziņu