Ārlietu ministrs: Latvijas interesēs ir labu kaimiņattiecību uzturēšana ar valstīm Austrumos

Latvijā
Sargs.lv
Rinkēvičs
Foto: Foto: Saeima.lv

Latvijas interesēs ir labu kaimiņattiecību uzturēšana arī ar valstīm no Austrumiem, piemēram, Armēniju, Gruziju, Ukrainu, Baltkrieviju, Moldovu. Labāk, lai tās savu kursu vērš Eiropas Savienības virzienā, tādējādi nostiprinot tiesiskumu un demokrātiju savā reģionā, tā ikgadējā ziņojumā par Latvijas aktualitātēm ārpolitikā Saeimā pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Viņš atzina, ka Latvijas ārpolitikas galvenais mērķis joprojām saglabājas nemainīgs – turpināt stiprināt Latvijas drošību un labklājību, tādējādi stiprinot visu Eiropas Savienības reģionu kopumā.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvijas dalība starptautiskajās organizācijās šo gadu laikā ir stiprinājusi Latvijas suverenitāti, ekonomisko izaugsmi un drošību. “Piemēram, ASV ir un būs mūsu stratēģiskais partneris visos līmeņos. Arī turpmāk strādāsim, lai šo transatlantisko saiti ar ASV un Kanādu stiprinātu,” norādīja E. Rinkēvičs.

Turklāt Latvijas interesēs ir arī labu kaimiņattiecību uzturēšana ar kaimiņvalstīm Austrumos, piemēram, Armēniju, Gruziju, Ukrainu, Baltkrieviju, Moldovu. “Lai arī saprotam, ka Eiropas Savienība nevar būt bezizmēra, Latvija atbalsta tās paplašināšanos arī šajā virzienā. Jo tas garantētu tiesiskuma un demokrātijas nostiprināšanos arī šajos kaimiņu reģionos,” sacīja E. Rinkēvičs.

Viņam piekrīt arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, sakot, ka Latvijas interesēs ir stiprināt šīs attiecības, parādot, ka ne tikai Krievija var būt varas centrs. 

Kariņš

Foto: Saeima.lv

“Nesen biju vizītē Baltkrievijā, un mūsu ekonomiskās intereses sakrīt ar Baltkrievijas valdības vēlmēm, piemēram, iespējamā naftas tranzītā no rietumiem caur Latvijas ostām uz Baltkrieviju. Galvenais jautājums – vai mūsu ostu uzņēmumi ir gatavi šādai sadarbībai?” pauda K. Kariņš.

Savukārt pie turpināmajiem darbiem E. Rinkēvičs minēja Latvijas, Baltijas un Polijas korektu vēstures jautājumu skaidrošanu. “Laikā, kad Krievija joprojām mēdz vēsturi interpretēt pa savam, vienotam vēstījumam no mūsu puses ir īpaši stratēģiska nozīme,”  viņš sacīja.

Raksturojot ģeopolitisko situāciju kopumā, E. Rinkēvičs norādīja, ka līdzīgi kā pērn, arī šogad saglabāsies spriedze Tuvajos Austrumos, kas tieši vai netieši ietekmēs arī globālo drošības situāciju citviet pasaulē.

Nemainīgi agresora lomā paliek Krievija un tās agresīvā politika Ukrainā, savukārt Ķīnas pieaugošā ietekme līdzi nes gan jaunas iespējas, gan izaicinājumus un iespējamos draudus. Ķīna jau šobrīd aktīvi investē Eiropas kritiskajā infrastruktūrā, vienlaicīgi arī palielinot klātbūtni Arktikā un Āfrikā.

Dalies ar šo ziņu