Pabriks iepazīšanās vizītē uzņem ASV un Čehijas vēstniekus Latvijā

Latvijā
Sargs.lv
ASV vēstnieks Latvijā
Foto: Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ar ASV vēstnieku Latvijā Džonu Kārvailu. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks iepazīšanās vizītē uzņēma ASV vēstnieku Džonu Kārvailu (John Carwile) un Čehijas vēstnieci Janu Hinkovu (Jana Hynkova), lai pārrunātu reģionālās drošības aktualitātes, valstu divpusējo sadarbību aizsardzības jomā un NATO ietvaros.

ASV vēstnieka Dž. Kārvaila un Čehijas vēstnieces J. Hinkovas akreditācijas ceremonijas Rīgas pilī notika šī gada 5. novembrī.

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. Kopš 2014. gada ASV bruņotie spēki rotācijas kārtībā uzturas Baltijas valstīs mācību operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros, apliecinot ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā un veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Pērn Latvija un ASV parakstīja starpvaldību līgumu par četru jaunu helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegādi, kas ir svarīgi ne tikai bruņoto spēku uzdevumu veikšanai, bet arī civilo funkciju nodrošināšanai.

Sadarbība starp Latviju un Mičiganas Nacionālo gvardi ASV Valsts partnerības ietvaros veiksmīgi turpinās jau vairāk nekā 25 gadus, un tā ir sniegusi būtisku ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes attīstībā, palīdzot attīstīt un testēt lidlauka spējas gaisa kuģu uzņemšanā, kā arī apmācot speciālistus.

Tāpat ASV ir sniegušas atbalstu Latvijai dažādu militāro atbalsta programmu ietvaros, piegādājot Nacionālo bruņoto spēku attīstībai tādu būtisku ekipējumu kā sakaru līdzekļus, nakts redzamības ierīces un transportlīdzekļus.

Čehijas vēstniece Latvijā

Čehijas vēstniece Latvijā Jana Hinkova. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Savukārt Čehija ir viena no NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstīm. Dienesta pienākumus Latvijā pilda aptuveni 60 Čehijas bruņoto spēku karavīri. Tāpat Čehija uz Latviju nosūtījusi arī vairākas bruņoto spēku tehnikas vienības.

Čehija sniedz būtisku ieguldījumu reģionālās drošības stiprināšanā, atbalstot arī NATO patrulēšanas misiju gaisa telpā virs Baltijas valstīm.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1300 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovākijas, Slovēnijas, Melnkalnes un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot tās solidaritāti un apņēmību aizstāvēties pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Dalies ar šo ziņu