Slovākijas premjerministrs Ādažu bāzē tiekas ar savas valsts karavīriem

Latvijā
Sargs.lv
Ādažu bāze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Slovākijas premjerministram Pēteram Pellegrīni (Peter Pellegrini) šī bija pirmā vizīte Latvijā. Tās laikā viņš paspēja tikties ar Latvijas valdības pārstāvjiem un arī apciemot Slovākijas bruņoto spēku karavīrus Ādažu bāzē, kuri šeit dien NATO paplašinātās kaujas grupas ietvaros.

Slovākijas premjers kopā ar Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu iepazinās ar Ādažu bāzes infrastruktūru un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes spējām un uzdevumiem,  kā arī tikās ar Slovākijas karavīriem.

Šobrīd NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sastāvā dienestu pilda 152 slovāku karavīri.

Slovākijas karavīri

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Šis ir viens no lielākajiem kontingentiem, kas pašlaik atrodas ārpus Slovākijas, un par mūsu karavīriem esmu dzirdējis tikai labas atsauksmes, par to lepojos. Tāpat novērtēju, cik labi aprīkota ir Ādažu bāze. Var redzēt, ka tiek veikti nopietni ieguldījumi gan infrastruktūras, gan ekipējuma pilnveidē. Šādas NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas esamība Baltijas reģionā ir ļoti svarīga. Pirmkārt, tas ir veiksmīgs starptautiskās sadarbības piemērs, kas palīdz NATO dalībvalstīm mācīties un strādāt kopā. Otrkārt, tas ir drošības jautājums, jo šeit atrodas NATO austrumu robeža. Tajā pašā laikā es ļoti ceru, ka tas, ko karavīri šeit trenē, vienmēr paliks tikai treniņu līmenī un nekad nebūs jāpielieto reālās kaujas situācijās.”
Slovākijas premjers
Slovākijas premjerministrs
Pēters Pellegrīni

Šī kontingenta karavīri Latvijā dienesta pienākumus pilda kopš jūnija un atpakaļ uz Slovākiju dosies pavisam drīz – decembrī, kad notiks nākamā rotācija. Slovākijas kontingenta komandieris majors Ivans Petriks (Ivan Petrik) pauda, ka Latvijā pavadītais laiks bijis vērtīgs gan profesionāli, gan arī gūto iespaidu ziņā.

“Protams, ka pēc ilgāka laika prom no mājām ļoti gaidām atkalsatikšanos ar ģimenēm. Tajā pašā laikā mazliet skumsim pēc citu NATO dalībvalstu kolēģiem, ar kuriem šeit iepazināmies un strādājām. Šī bija lieliska iespēja tieši apmācību ziņā. Protams, ka mēs trenējamies ar Slovākijas armijā, taču šeit kopā ar astoņām citām NATO valstīm guvām pavisam citu pieredzi. Īpaši prātā palikušas mācības “Sudraba bulta” šoruden, kas bija ļoti labi organizētas. Tā bija iespēja trenēties galvenokārt ārpus Ādažu poligona teritorijas, kas ļāva pilnveidot mūsu karavīru prasmes.”
Slovākijas kontingenta komandieris
Slovākijas kontingenta komandieris
majors Ivans Petriks

Tāpat par godu Latvijas un Slovākijas delegācijas vizītei Ādažu bāzē notika vienību svinīgā stāšanās un svecīšu nolikšana, godinot kritušo karavīru piemiņu.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido ap 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kuri rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Tādējādi tiek uzlabota savietojamība ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz dažādiem drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Īstenojot 2016.gadā NATO samitā Varšavā pieņemto lēmumu par daudznacionāla bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, 2018.gada jūlijā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai pievienojās 152 karavīri no Slovākijas bruņotajiem spēkiem.

Dalies ar šo ziņu