Rīgas ostā ierodas nākamā ASV operācijas “Atlantic Resolve” rotācija

Latvijā
Sargs.lv
Rīgas ostā ierodas nākamā ASV operācijas “Atlantic Resolve” rotācija
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šodien Rīgas universālajā terminālī no kuģa “Green Ridge” nobrauca 29 tanki "M1A2 Abrams", 21 kājnieku kaujas mašīna "M3 Bradley"  un vēl citas militārās tehnikas vienības. Bruņutehnika, kas mērojusi ceļu no Forthudas, Teksasā, ASV šīs nedēļas laikā caur Latviju tiks transportēta uz Lietuvu.

Šī ir jau piektā rotācija ASV vadītās militārās operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros. Kā stāsta atbildīgais komandieris pulkvežleitnants Stīvens Džonsons (Stephen Johnson), Lietuvā kopā ar tehniku ieradīsies arī aptuveni 500 ASV karavīru. Lielākais izaicinājums esot šo procesu koordinēt, lai tehnika un karavīri Lietuvas militārajā bāzē nonāk laikus.

 “Ar kuģi Rīgā ieradās tehnika, tālāk tā jātransportē uz Lietuvu – gan ar vilcienu, gan ar speciālo konvoju pa auto ceļiem. Aptuveni 500 karavīru ar lidmašīnām ieradušies gan Rīgā, gan pa tiešo Viļņā. Rēķinu, ka būs nepieciešamas aptuveni 7 dienas, lai visa tehnika un cilvēki nonāktu galamērķī un varētu sākt operāciju,” stāsta pulkvežleitnants Stīvens Džonsons. “Esmu priecīgi satraukts atrasties Baltijā šīs atturēšanas misijas ietvaros un kopā ar NATO partneriem trenēties. Ar mani kopā ir ātrās reaģēšanas vienības karavīri, kuri ir gatavi mācīties, trenēties  un aizsargāt Lietuvu,” turpina pulkvežleitnants S. Džonsons.

Portāls Sargs.lv jau rakstīja, ka pagājušā gada rudenī ASV operācijas “Atlantic Resolve” rotācija ieradās arī Ādažu bāzē Latvijā.

Savukārt šovasar militārajā bāzē Lielvārdē operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros notika vingrinājums “Reaper Rider”. Tajā kopā ar ASV aviācijas brigādes karavīriem trenējās arī NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri, vingrinājumā pilnveidojot taktiskās pārvietošanās spēju gaisā ar ASV bruņoto spēku helikopteriem “Black Hawk”.

ASV militāro mācību operāciju „Atlantic Resolve” uzsāka pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos. Operācijas mērķis ir stiprināt NATO dalībvalstu drošību un demonstrēt ASV klātbūtni reģionā.

Militārā operācija “Atlantic Resolve” šobrīd izvērsta 17 valstīs – Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Vācijā, Lielbritānijā, Grieķijā, Ungārijā, Itālijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Rumānijā un Slovākijā.  Kopā šajā rotācijā piedalīsies ap 900 karavīru un 160 bruņu tehnikas vienības.

Latvijā ieradusies nākamā ASV operācijas “Atlantic Resolve” rotācija
Latvijā

Dalies ar šo ziņu