Pirmo reizi Gaisa spēku bāzē nolaižas ASV iznīcinātāji “F-35”

Latvijā
Sargs.lv
F-35
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

23. jūlijā operācijas “Rapid Forge” laikā pirmo reizi nosēdās divi ASV iznīcinātāji “F-35” Gaisa spēku Aviācijas bāzē, lai veiktu degvielas uzpildi un turpinātu pildīt tālākos operācijas uzdevumus.

Pirmo reizi Gaisa spēku bāzē Lielvārdē nolaižas ASV iznīcinātāji “F-35”

Gaisa spēku komandieris pulkvedis Aivars Mežors uzsver, ka šodien pieredzam vēsturisku momentu, kad pirmo reizi Latvijas Gaisa spēku vēsturē aviācijas bāzē Lielvārdē piezemējās divi modernākie piektās paaudzes lidaparāti – iznīcinātāji “F-35 Lightening II”.

“Sabiedroto uzdevums operācijas lakā bija, pirmkārt, iepazīties ar mūsu gaisa telpu un mūsu lidlauku. Mēs pildījām uzņemošās valsts funkciju. Šī bija ļoti laba iespēja mums, mūsu karavīriem sadarboties ar sabiedrotajiem, kā arī mūsu karavīriem, dispečeriem – visiem operācijā iesaistītajiem, trenēties uzņemt šāda veida lidaparātus un apgūt, kādas procedūras ir jāveic, uzņemot šāda veida lidaparātus, ” uzsvēra pulkvedis A. Mežors.

Vācijas Ramšteinas aviācijas bāzes 435. Ārkārtas reaģēšanas grupas komandieris pulkvedis Džeisons Terijs (Jason Terry) norāda, ka šī operācija ir iespēja sabiedrotajām valstīm sadarboties, demonstrējot spēju ātri manevrēt sabiedroto valstu gaisa telpā.

Pulkvedis Dž. Terijs: “Iznīcinātāji šeit ieradās no Vācijas. Uzdevumu izpilda maza Ātrās reaģēšanas grupas komanda. “Rapid Forge” operācijas uzdevums, kas tika pildīts šodien šeit, ir pēc iespējas ātrāk veikt nolaišanos, degvielas uzpildi, kā arī pārapbruņošanas operāciju, izmantojot inerto munīciju, un doties uz nākamo lokāciju.”

Pulkvedis A. Mežors: “Šādu operāciju veikšana viennozīmīgi veicina mūsu spēju attīstību, parāda mūsu sabiedroto klātbūtni un viņu vēlēšanos kopīgi aizsargāt mūsu valsti un NATO sabiedrotās valstis.”

“”Rapid Forge” operācija apliecina sabiedroto valstu solidaritāti un spēju ātri pārvietoties no jebkuras vietas, kur tas ir nepieciešams. Tas nozīmē, ka jebkuram ASV, Eiropas un NATO partnervalstu iespējamajam agresoram ir jāņem vērā fakts, ka mēs spēsim ātri reaģēt un manevrēt, lai uzbrukumu atvairītu. Šis un arī citas kopīgi veiktās operācijas ir vērtīga iespēja kopīgi trenēties un pilnveidot spējas ar NATO un pārējām partnervalstīm, un šīs attiecības ir jāturpina pilnveidot un stiprināt,” uzsver pulkvedis Dž. Terijs.

Operācijas “Rapid Forge” ietvaros gaisa kuģi tiks izvietoti  NATO sabiedroto teritorijās, lai stiprinātu sadarbības spējas. Gaisa kuģu izvietošana tiks veikta sadarbojoties ASV sabiedrotajiem un partnervalstīm Eiropā.

Kompānijas "Lockheed Martin" "F-35" ražošanas programma tiek uzskatīta par dārgāko bruņojuma sistēmas attīstības programmu ASV vēsturē.

Šos iznīcinātājus pērk arī Lielbritānija, Itālija, Nīderlande, Austrālija, Norvēģija, Dānija, Kanāda, Izraēla, Japāna, Dienvidkoreja un Beļģija. Par plāniem tos iegādāties šogad paziņojušas arī Polija un Singapūra.

Šīs lidmašīnas vēlējās pirkt arī Turcija, taču ASV paziņoja, ka tas nav iespējams, ņemot vērā Turcijas lēmumu iegādāties Krievijas zenītraķešu kompleksus S-400. Kā norādīja Baltais nams, F-35 "nevar līdzās pastāvēt ar Krievijas izlūkošanas datu platformu, kas tiks izmantota, lai uzzinātu par šā iznīcinātāja priekšrocībām.

Dalies ar šo ziņu