Pabriks: Vācijai jāuzņemas lielāka loma Eiropas drošības politikas veidošanā

Latvijā
Sargs.lv

Pabriks: Vācijai jāuzņemas lielāka loma Eiropas drošības politikas veidošanā

No 28. līdz 30.aprīlim Spānijas pilsētā Lojā aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalījās Konrāda Adenauera fonda konferencē „Eiropas apaļais galds 2013”, kur pārrunāja, kā veidot saskaņotu Eiropas Savienības (ES) drošības un aizsardzības politiku.

Konferencē ministrs norādīja, ka sarežģītā situācija eirozonā ir laba iespēja mainīt attīstības virzienu arī drošības jautājumos.

Lai panāktu izmaiņas, ir nepieciešams spēcīgs līderis, un es uzskatu, ka ekonomiski spēcīgākā Eiropas Savienības valsts -Vācija - varētu uzņemties iniciatīvu, lai stiprinātu ne tikai Eiropas ekonomiku, bet arī drošību, jo tās ir cieši saistītas,” pauda A.Pabriks.

Ministrs pozitīvi novērtēja, ka šā gada decembrī plānotajā ES Padomē valdību vadītāji pirmo reizi diskutēs par Eiropas militārajām spējām, ārējo krīžu menedžmentu un atbalstu militārajai industrijai. „Mūsdienu drošības jautājumi ir kļuvuši par ļoti lielu izaicinājumu, tādēļ esmu gandarīts, kas tie beidzot ir nonākuši valstu līderu dienaskārtībā,” uzsvēra aizsardzības ministrs.

Tāpat viņš norādīja, ka samazināto finanšu līdzekļu apstākļos arvien būtiskāka kļūst dalībvalstu savstarpējās sadarbības nozīme: „Līdz šim NATO tika uztverta kā militāra vara, bet ES kā ekonomiska vara, taču jāatceras, ka ekonomika nevar pastāvēt bez drošas vides, kur uzņēmējiem attīstīt savu darbību.” Viņaprāt, lai ES nezaudētu savu globālo ietekmi, ir vairāk jākoncentrējas uz attīstību, modernizāciju, spēju palielināšanu arī militārajā jomā.

Diskusijas laikā daudz atzinīgu vārdu tika veltīti Latvijas attīstībai krīzes laikā un ekonomikas augšupejai, kā arī veiktajām reformām aizsardzības jomā.

Kopā ar A.Pabriku diskusijā piedalījās arī Stratēģiskās un starptautiskās pētniecības centra un ASV Vācijas Maršala fonda biedrs profesors Saimons Serfatijs (Simon Serfaty), NATO ģenerālsekretāra vietnieka padomnieks Džeimijs Šī (Jamie Shea), bijušais Vācijas aizsardzības ministrs Folkers Rue (Volker Ruhe), kā arī Spānijas aizsardzības ministrs Pedro Morenes (Pedro Morenes).

„Eiropas apaļais galds” pulcē politiķus, akadēmiķus, uzņēmējus un žurnālistus, lai apspriestu aktuālos Eiropas politikas jautājumus. Šogad konferencē izvēlēta tēma „Pārbūvēt Eiropu”, un tās galvenā uzmanība pievērsta Eiropas izaicinājumiem un nākotnes perspektīvām pēc ekonomiskās krīzes.


Dalies ar šo ziņu