Sārts aicina valsts un nevalstisko sektoru sadarboties kiberdrošības jautājumos

Latvijā
Sargs.lv

Sārts aicina valsts un nevalstisko sektoru sadarboties kiberdrošības jautājumos

Kibertelpai un tās apdraudējumam Latvijā kļūstot arvien aktuālākam, ir nepieciešams attīstīt sadarbību kiberdrošības jautājumos starp valsts un nevalstiskā sektora ekspertiem, šodien, 8.novembrī, uzstājoties informācijas tehnoloģiju ekspertu ikgadējā konferencē LU Lielajā aulā, norādīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts.

Konferences ievadā Sārts iepazīstināja ar kiberdrošības izaicinājumiem globālā kontekstā, raksturojot elektroniskās vides straujo attīstību un pieaugošos riskus gan pasaulē, gan Latvijā.

Aizsardzības ministrija šobrīd strādā pie Latvijas virtuālās telpas drošības sadarbībā ar citām valsts institūcijām, kaimiņvalstīm un starptautiskiem partneriem kā ES un NATO. Ņemot vērā jautājuma nopietnību, Sārts aicināja arī Latvijas valsts un nevalstiskā sektora ekspertus veidot ciešu tālāko sadarbību.

„Šobrīd nav jautājuma par to, vai pasaulē būs kiberkarš, jautājums ir – kad un vai Latvija tajā būs iesaistīta,” norādīja Sārts.

Pasākuma laikā valsts sekretārs apsveica dalībniekus arī ar 20. gadadienu, kopš interneta ieviešanas Latvijā un atzīmēja valsts panākumus, ieņemot ceturto vietu pasaulē pēc pieejamā interneta ātruma.

Saskaņā ar valdības lēmumu un grozījumiem Informācijas tehnoloģiju drošības likumā, no 2013.gada Aizsardzības ministrija nodrošinās CERT.LV darbību un veicinās tā tālāku attīstību.

Vienlaicīgi ministrija apsver kibervienības izveidi Zemessardzē, kas pulcētu ekspertus kibertelpas drošības jautājumos un attīstītu praktisku sadarbību – pieredzes apmaiņu un kopīgas mācības starp valsts un nevalstiskā sektora pārstāvjiem.

Dalies ar šo ziņu