Pabriks: Latvija turpinās atbalstu Kosovas drošības spēku attīstībā

Latvijā
Sargs.lv

Pabriks: Latvija turpinās atbalstu Kosovas drošības spēku attīstībā

31.oktobrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar Kosovas Drošības spēku ministru Agimu Čeku un apliecināja Latvijas gatavību turpināt atbalstu Kosovas Drošības spēku attīstībā un to ministrijas veidošanā, nosūtot ekspertus darbam NATO Padomnieku grupā.

Šobrīd šajā grupā ar Norvēģijas finansiālu atbalstu jau strādā divi Aizsardzības ministrijas padomnieki juridiskajos un sabiedrisko attiecību jautājumos, un ir panākta vienošanās par projekta turpināšanu vēl 18 mēnešus.

Turpinot attīstīt sadarbību, A.Pabriks piedāvāja apmācīt Kosovas Drošības spēku speciālistus Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas skolā un Instruktoru skolā, kā arī dalīties pieredzē par ministrijas vadības sistēmas izveidi un attīstības plānošanu.

A.Čeku pateicās par Latvijas līdzšinējo atbalstu Kosovas Drošības spēku izveidē, kas ir būtisks Kosovas kā neatkarīgas valsts veidošanas procesā. 

Tikšanās laikā Kosovas Drošības spēku ministrs tika iepazīstināts ar nesen pieņemto Valsts aizsardzības koncepciju, kas nostiprina līdzšinējo valsts aizsardzības kursu un skaidri iezīmē nākotnes attīstības perspektīvu. Tāpat A.Čeku tika informēts par Latvijas iesaisti dažādos reģionālās sadarbības formātos aizsardzības jomā.

Ministri pārrunāja arī drošības situāciju Balkānu reģionā, kā arī Kosovas eiroatlantiskās integrācijas perspektīvas un drošības spēku attīstība.

A.Čeku vizītē Latvijā uzturēsies līdz 1.novembrim. Tās laikā paredzēts tikties ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālmajoru Raimondu Graubi un Rekrutēšanas un jaunsardzes centra vadību, apmeklēt Ādažu bāzi un Nacionālo Aizsardzības akadēmiju.

Šī ir pirmā Kosovas Drošības spēku ministra vizīte Latvijā. Šā gada septembrī Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra Jāņa Sārta vizītes Kosovā laikā starp abām ministrijām tika parakstīts saprašanās memorands par sadarbību drošības jomā.

Dalies ar šo ziņu