Nacionālo bruņoto spēku kolektīvi priecē ar plašu dalību Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos

Kultūra
Sargs.lv
Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens
Foto: Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens / Jānis Porietis

Latvijas kultūrai šis ir īpašs gads, jo, atzīmējot tradīcijas 150 gadu jubileju, notiek XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki, kas šogad norisinās Rīgā no 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Kā ierasts, svētku aktivitātēs aktīvi piedalās arī Nacionālo bruņoto spēku orķestri un deju kolektīvi, ar savu augstvērtīgo sniegumu priecējot visplašāko skatītāju loku no visas pasaules un pārstāvot mūsu bruņoto spēku vērtības. Papildus oficiālajai NBS reprezentācijai koncertos un deju uzvedumos citu kolektīvu sastāvā piedalās arī kupls skaits zemessargu.

“Mēs kā militārie orķestri esam neliela vienība, taču tāpat kā jebkurš karavīrs mēs reprezentējam NBS. Tāpēc atbildība ir lielāka nekā citiem kolektīviem, jo mēs pārstāvam lielu un būtisku valsts sastāvdaļu. Mums savs darbs ir jāizdara nevainojami,” sarunā ar “Sargs.lv” par NBS pārstāvniecību Dziesmu un deju svētkos stāsta Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents majors Andis Karelis.

Viņš sarunai izbrīvējis nelielu pauzi saspringtajā mēģinājumu grafikā trešdienas, 5. jūlija, rītā tieši blakus koristu un mūziķu pārpildītajai Mežaparka Lielajai estrādei.

Majors atklāj, ka NBS orķestriem ir liels gods piedalīties Dziesmu svētkos, jo militārie orķestri šo svētku tapšanā ir ņēmuši dalību jau kopš pašiem pirmsākumiem 1873. gadā.

Image
Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens, vidū - majors Andis Karelis. Foto: Jānis Porietis
Šogad Dziesmu svētkos piedalās visi trīs NBS orķestri – NBS Štāba orķestris, Jūras spēku orķestris, Zemessardzes orķestris, kā arī piedalās Zemessardzes koris “Stars” un Zemessardzes deju ansamblis “Bramaņi”.

No NBS orķestriem svētku koncertos ir četri Dziesmu svētku virsdiriģenti un virsvadītāji – majors Andis Karelis, kapteiņleitnants Guntis Kumačevs, kas vada orķestri, vecākais zemessargs Ārijs Šķepasts, kas diriģē kori, un civilā darbiniece Taiga Ludborža, kura rūpējas par dejotāju vadību.

Turklāt NBS pārstāvji Dziesmu un deju svētkos piedalās ne tikai kā izpildītāji un vadītāji, bet arī autoru statusā. Svētku laikā atskaņos NBS civilās darbinieces Inga Meijeres radītās oriģinālkompozīcijas pūtēju orķestru lielkoncertā “Laiks iet pāri”, oriģinālkompozīciju un aranžējumus koru lielkoncertā “Tīrums. Dziesmas ceļš” un aranžējumu Dziesmu svētku noslēguma koncertā “Kopā augšup”.

Image
Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens. Foto: Jānis Porietis

Ar saviem aranžējumiem pūtēju orķestru lielkoncertā “Laiks iet pāri” skatītājus priecēja arī majors Andis Karelis, tikmēr Taiga Ludborža veidojusi horeogrāfijas deju lielkoncertos “Balts” un “Mūžīgais dzinējs”, kā arī noslēguma koncertā “Kopā augšup”. Skanēs arī komponista un pianista seržanta Sergeja Austra Universa aranžējumi lielkoncertā “Laiks iet pāri” un noslēguma koncertā “Kopā augšup”.

Majors Andis Karelis stāsta, ka NBS orķestri šogad Dziesmu svētkos ir klātesoši jau no pirmajiem pasākumiem, sākot ar Dziesmu un deju svētku virsdiriģentu un virsvadītāju godināšanas ceremoniju Viesturdārzā, kas norisinājās 30. jūnijā un kurā piedalījās Zemessardzes orķestris.

Visi trīs NBS orķestri piedalījās Dziesmu svētku atklāšanā ar Dziesmu svētku gājienu. Gājienu atklāja un pirms tā valsts himnu atskaņoja NBS Štāba un Zemessardzes orķestri, bet Jūras spēku orķestris pievienojās Liepājas Valstspilsētas kolektīviem. Gājiena beigās bija Zemessardzes koris “Stars” un Zemessardzes deju kopa “Bramaņi” kopā ar Zemessardzes metāla pūšamo instrumentu ansambli.

Uzreiz pēc gājiena Zemessardzes koris “Stars” piedalījās arī atklāšanas koncertā pie Arēnas “Rīga” kopā ar sabiedrībā pazīstamiem māksliniekiem. Tikmēr Zemessardzes deju ansamblis “Bramaņi” piedalījās Latviešu skatuviskās dejas lielkoncertā “Balts” Arēnā “Rīga” un būs redzami deju lieluzvedumā “Mūžīgais dzinējs” Daugavas stadionā.

Image
Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens. Foto: Jānis Porietis

NBS Štāba orķestris un Zemessardzes orķestris piedalās koru lielkoncertā “Tīrums. Dziesmas ceļš” Mežaparka lielajā estrādē, Zemessardzes kora “Stars” dziedātāji pievienojas dažādu novadu koriem, un šo koncertu virsdiriģents ir majors Andis Karelis. Kā viesdiriģenti un virsdiriģenti majors Andis Karelis un kapteiņleitnants Guntis Kumačevs piedalījās arī pūtēju orķestru lielkoncertā “Laiks iet pāri”, kas 5. jūlija vakarā izskanēja Andrejsalā.

NBS Štāba orķestris, Jūras spēku orķestris un Zemessardzes orķestris piedalīsies arī noslēguma koncertā “Kopā augšup”, un viņiem pievienosies arī Zemessardzes kora “Stars” dziedātāji.

“Dziesmu svētkos īpaši pozitīvu lādiņu vienmēr dod svētku gājiens,” par saviem spilgtākajiem iespaidiem šī gada Dziesmu svētkos dalās NBS galvenais diriģents. “Man bija iespēja diriģēt valsts himnu, ko ikdienā sanāk darīt samērā bieži dienesta vajadzībām, tomēr Dziesmu svētku gājiena atklāšanā gaisā virmo pavisam cita enerģija.” Kā vienu no “jaudīgākajiem” svētku pasākumiem viņš izceļ arī koru lielkoncertu “Tīrums. Dziesmas ceļš”.

“Ar katru gadu mēs pilnveidojamies, gan organizatoriski, gan izpildījuma ziņā. Protams, katriem svētkiem ir savs vadmotīvs, sava ideja. Turklāt šie ir jubilejas Dziesmu svētki. Jebkuram latvietim iekšēji būs sajūta, ka Dziesmu svētki ir viena no tām tradīcijām, kas palīdzēja mums pārdzīvot okupācijas gadus un saglabāt mūsu kultūru, mūsu valodu, mūsu tautastērpus. Mēs varam mainīt svētku uzbūvi, organizatorisko pusi, taču svētku galvenā ideja ir neiznīcināma. Kamēr būs kaut viens cilvēks, kas var uzkāpt uz skatuves, tikmēr svētki būs,” ar pārliecību pauž majors Andis Karelis.

Image
Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens. Foto: Jānis Porietis
“Dziesmu un deju svētki ir milzīgs spēka, saliedētības un enerģijas avots arī mums - Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Tāpēc jūtos īpaši lepns un emocionāli pacilāts svētku dalībnieku vidū redzot arī daudzus karavīrus un zemessargus,” NBS pārstāvju dalību svētkos sarunā ar “Sargs.lv” komentē Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

NBS komandieris novēl visiem dalībniekiem daudzus ar pozitīvām emocijām piepildītus mirkļus, ar vieglu soli raiti izdejojot un skanīgām balsīm izdziedot visas tautas svētkus.

Dalies ar šo ziņu