Salaspilī notiks militāro orķestru festivāls “Mūzikas spēks 2023”

Kultūra
Sargs.lv
NBS orķestris
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 16. līdz 18. jūnijam Salaspilī norisināsies militāro orķestru festivāls “Mūzikas spēks 2023”, kura laikā Rīgavas Mūzikas un mākslas dārzā, Līvzemes ielā 7 bezmaksas koncertus sniegs Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Jūras spēku orķestris, Zemessardzes orķestris, Zemessardzes deju ansamblis “Bramaņi” un viesmākslinieki.

Piektdien, 16. jūnijā, plkst. 19.00 festivālu atklās Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ar koncertu “Noslēpumi”, kurā klausītājiem būs iespēja dzirdēt vairāku pazīstamu kinofilmu mūzikas fragmentus, bet šarmantā un leģendām apvītā Džakomo Kazanovas lomā iejutīsies Latvijā pazīstamās grupas “Dagamba” mūziķis un tās dibinātājs Valters Pūce. Klātesošie varēs uzzināt gan par noslēpumiem bagāto Kazanovas tēlu, gan arī dzirdēt maigā čella tembra sastapšanos ar pūšaminstrumentu orķestra spožo skanējumu. Pie diriģenta pults – kapteinis Aleksandrs Kreišmanis.

Sestdien, 17. jūnijā, plkst. 15.00 koncertā “Džeza valdzinājums” uzstāsies Jūras spēku orķestris virsleitnanta Andra Rasmaņa vadībā. Soliste būs valdzinošās un jutekliskās balss īpašniece, džeza dziedātāja no Lietuvas – Kristina Jatautaite Stanevičiene (Kristina Jatautaitė Stanevičiene), kura sevis pilnveidošanu, izmēģinot jaunus mūzikas stilus, salīdzina ar dimantu pulēšanu. Koncerta apmeklētāji varēs iepazīt Amerikas džeza mūzikas klubu atmosfēru jaunā veidolā.

Sestdienu noslēdzot, plkst. 19.00 Zemessardzes orķestris diriģenta majora Anda Kareļa vadībā aicina uz krāšņu koncertprogrammu “Trim kārtām zelta josta” kopā ar Zemessardzes deju ansambli “Bramaņi” un Zemessardzes orķestra solistiem Luīzi Krastu, Gitu Puikevicu-Puikevsku un Arvīdu Keini. Koncertprogrammā uzsvērts, ka deja, mūzika un vārdi ir kā trīskāršs spēks, kas palīdzējis latviešu nācijai saglabāt savu identitāti dažādos vēstures posmos.

Koncertā iekļauta gan latviešu tautas mūzika, gan latviešu oriģinālmūzikas kompozīcijas, kā arī brīvības un spēka tēmai veltītas ārzemju autoru kompozīcijas. Koncertā iekļautās horeogrāfijas veidojuši Latvijā pazīstami horeogrāfi, tostarp Zemessardzes deju ansambļa “Bramaņi” vadītāja Taiga Ludborža.

Svētdien, 18. jūnijā, plkst. 12.00 Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris uzstāsies ar interaktīvo koncertu bērniem “Kas tad tas?” diriģenta Aleksandra Kreišmaņa vadībā. Orķestra sniegumu bagātinās Smilšu kino māksliniece Zane Pumpure-Prāmniece, kura ir uzstājusies vairāk nekā 500 dažādos pasākumos visā pasaulē.

Iedvesmojoties no mūzikas impulsiem, tiks veidoti mākslas darbi, un skatītājiem būs iespēja redzēt tos tapšanas procesā, kā arī bērni varēs minēt, kuras multiplikācijas filmas mūziku orķestris atskaņo. Pēc koncerta paredzētas meistarklases smilšu kino veidošanā.

Festivālu svētdien plkst. 15.00 noslēgs Zemessardzes kora “Stars” garīgās mūzikas koncerts “Cantate Domino” Salaspils Romas katoļu baznīcā, Rīgas ielā 26, diriģenta vecākā zemessarga Ārija Šķepasta vadībā. Koncerta programma veltīta visiem cīņu dalībniekiem, kas pretojas lielvaras ambīcijām – gan atceroties notikumus Latvijas vēsturē, gan arī šobrīd, domājot par karu Ukrainā.

“Jūnijā daudz pieminam un domājam par to, lai vēsture vairs neatkārtotos. Šis festivāls jau otro reizi tiek organizēts, lai mēs parādītu to spēku, kas mums ir. Arī Latvijas pirmajā neatkarības periodā augstā cieņā bija militārie orķestri. Šobrīd vēlamies parādīt, ka kultūra un mūzika joprojām ir milzīgs mūsu valsts un nācijas spēks un lepnums. Šajā pavasarī Latvijas militāro orķestru mūziķi koncertējuši vērienīgā festivālā Norfolkā, ASV, kā arī pie sevis ciemos uzņēmuši sadarbības partnerus no Mičiganas, ASV. Tas ir lielisks apliecinājums mūsu spējai prezentēt Latviju ārzemēs, kā arī sadarboties ar ārzemju partneriem Latvijā. Festivālā muzikāli klausītājus ievedīsim gan klasiskās, gan populārās, kā arī tautas mūzikas žanros, un īpašs veltījums izskanēs arī bērniem,” stāsta Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents un festivāla “Mūzikas spēks” mākslinieciskais vadītājs majors Andis Karelis.

Festivālu “Mūzikas spēks 2023” rīko Nacionālo bruņoto spēku orķestru vadība sadarbībā ar Salaspils novada pašvaldību. Turpinot Nacionālo bruņoto spēku orķestru tradīcijas, ieeja festivāla koncertos bez maksas.

Dalies ar šo ziņu