Latvijas Kara muzejā notiks grāmatas “No Krimas līdz Marinkai” atkārtotā izdevuma atvēršana

Kultūra
Sargs.lv
Cīņa par Ukrainu
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Muzeju naktī, 13. maijā, pulksten 19.00 Latvijas Kara muzejā izstādes “Cīņa par Ukrainu” ietvaros notiks Zemessardzes štāba virsnieka majora Jāņa Slaidiņa sarakstītās grāmatas par Ukrainas kara vēsturi – “No Krimas līdz Marinkai” – atkārtotā izdevuma atvēršanas svētki, portālu "Sargs.lv" informēja Aizsardzības ministrija.

Grāmatas “No Krimas līdz Marinkai” atkārtoto izdevumu varēs iegādāties pasākumā laikā par ziedojumiem, kas pilnā apmērā tiks novirzīti Ukrainas atbalstam.

Informācija par notikumiem, kas sākās 2014. gadā, ir ņemta no atklātiem informācijas avotiem, videomateriāliem, civiliedzīvotāju un karavīru atmiņām, kā arī no vizītēm Ukrainā. Grāmatas pamatā ir Ukrainas televīzijas veidotā dokumentālā filma “Par pretterorisma operāciju” un Amerikas Savienoto valstu žurnālista Saimona Ostrovska (Simon Ostrovsky) veidotā dokumentālā filma “Russian Roulette Vice news”.

 Grāmatas autors majors J. Slaidiņš uzsver, ka Ukrainas konflikta īsto vēsturi, tāpat kā Otrā pasaules kara īsto vēsturi, diez vai tik drīz uzrakstīs. Daudz būs noklusēts, daudz būs aizmirsts, bet galvenais tomēr ir  un paliks – ukraiņu brīvprātīgie, karavīri un vienkāršie Ukrainas iedzīvotāji savu valsti ir nosargājuši un ierakstījuši savu vārdu pasaules kara vēstures lapās.

Tas ir tautas spēks, un, kamēr tauta būs stipra un vienota, tā varēs stāties pretī pat tādam spēcīgam militārajam agresoram kā Krievija, norāda grāmatas autors, minot, ka ir jāmācās no Ukrainas, jāanalizē, jāsecina un jābūt stipriem savā vienotībā un Tēvzemes mīlestībā.

Jau ziņots, ka no šī gada 24. februāra  Latvijas Kara muzejā ir apskatāma izstāde “Cīņa par Ukrainu”, kas ir tapusi sadarbībā ar Nacionālo Ukrainas Otrā pasaules kara vēstures muzeju.

Izstādē “Cīņa par Ukrainu” interesentiem ir iespēja aplūkot unikālas liecības par Krievijas uzsākto, noziedzīgo karu Ukrainā. Militārās tehnikas un ieroču paliekas, munīcijas paraugi, karavīru  dokumenti, sadzīves priekšmeti, propagandas materiāli un daudz kas cits – ir Nacionālā Ukrainas Otrā pasaules kara muzeja eksponāti, kas rada priekšstatu par visas iespējamās cilvēcības un morāles robežas pārkāpušo Krievijas armiju.

Dalies ar šo ziņu