Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris piedalās vērienīgā festivālā ASV

Kultūra
Sargs.lv
NBS Štāba orķestris
Foto: Latvijas armija

No 17. līdz 23. aprīlim Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris viesosies Norfolkā, Virdžīnijas štatā, ASV, lai piedalītos Virdžīnijas Starptautiskajā defilē festivālā (Virginia International Tattoo) un Norfolkas NATO festivālā (Norfolk NATO Festival), kas notiek Virdžīnijas Mākslas festivāla (Virginia Arts Festival) ietvaros.

Virdžīnijas Starptautiskais defilē festivāls notiek katru gadu, un šogad tas ir veltīts ģimenēm, kurās kāds ģimenes loceklis ir saistītas ar militāro jomu. Šogad līdzās Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestrim kā viesi ir uzaicināti arī dalībnieki no Austrālijas, Jaunzēlandes, Kanādas, Lielbritānijas, Singapūras, Ukrainas un vairākiem Amerikas Savienoto Valstu štatiem. Festivālā piedalīsies vairāk kā 800 dalībnieku, lielākoties no dažādu valstu bruņoto spēku orķestriem.

Virdžīnijas Starptautiskā defilē festivāla ietvaros paredzētas sešas šova programmu izrādes Norfolkas “Scope” arēnā, starp tām arī divas izrādes labdarības organizācijām, kā arī ansambļu priekšnesumi pie arēnas un dalība festivāla dalībnieku kopkorī. Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra defilē programma apvienos latvisko un moderno, programmu iesākot ar Gunāra Rozenberga aranžēto latviešu tautas dziesmu “Pūt, vējiņi” džeza žanrā.

Suzafona bītbokss seržanta Kaspara Orehova izpildījumā veidos tematisko arku uz populārās mūzikas žanru kompozīcijām – zviedru grupas “ABBA” izpildīto kompozīciju “The Winners Take It All” un amerikāņu pop-roka grupas “Walk the Moon” kompozīciju “Shut Up and Dance”. Orķestra defilē vadīs orķestra priekšnieks kapteiņleitnants Guntis Kumačevs un tambūrmažorists štāba virsseržants Artis Greckis. Par vienu no starptautiskā dalībnieku koporķestra diriģentiem izvēlēts Latvijas Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents majors Andis Karelis.

Norfolkas NATO festivāla ietvaros paredzēta Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra dalība NATO dalībvalstu karogu pacelšanas ceremonijā (NATO Flag Raising Ceremony) un 70. ikgadējā nāciju parādē (70th Annual Parade Of Nations), kas ir vienīgā parāde Amerikas Savienotajās Valstīs, kurā godina tieši NATO aliansi.

Orķestra vizītes ietvaros plānots arī koncerts Talvūdas vidusskolā (Talwood High School), kas specializēta dažādu valodu apmācībā. Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra programmā iekļauta daudzveidīga latviešu komponistu Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa, Ulda Marhileviča, Gunāra Rozenberga, Ingas Meijeres mūzika, kā arī starptautiski atpazīstamu autoru darbi. Koncertu diriģēs majors Andis Karelis un kapteiņleitnants Guntis Kumačevs.

Solo atskaņos virsseržants Jānis Jakobs (tuba), virsseržants Guntars Gedroics (basklarnete), seržants Gatis Supe (vokāls) un kaprālis Ričards Lapiņš (klarnete). Koncertu atklās kopīgs priekšnesums ar Talvūdas vidusskolas orķestri, atskaņojot latviešu autoru mūziku. Pirms koncerta paredzēta arī atsevišķa prezentācija un diskusija par Latviju, tās kultūru un tradīcijām.

Vizītes ietvaros Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra ansamblim paredzēta arī uzstāšanas Latvijas pārstāvja NATO štābā rīkotajā pieņemšanā Norfolkā.

“Latvijai dalība NATO aliansē ir ļoti svarīga, un mums kā militārajiem mūziķiem būtiski ir arī ar augsti paceltu galvu nest Latvijas vārdu pasaulē šādā nozīmīgā festivālā. Šim festivālam esam gatavojušies vairāk nekā trīs gadus, un ir īpaši liels gods uzstāties kopā ar izciliem pasaules līmeņa orķestriem, no kuriem varam iedvesmoties. Iepriekšējos gados Amerikas Savienotajās valstīs jau viesojušies Zemessardzes un Jūras spēku orķestri, un šoreiz Latvijas vārdu ASV nesīs Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, kas visbiežāk piedalās tieši dažādos starptautiskos defilē festivālos,” stāsta majors Andis Karelis.

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ir dibināts 1992. gada 3. februārī, un tā ir viena no atpazīstamākajām Latvijas armijas vienībām. Sabiedrībā orķestris visbiežāk asociējas ar valstī nozīmīgiem svētkiem un sarīkojumiem. Orķestra darbībā ir apvienotas vairākas funkcijas – ceremonijas, parādes, defilē programmu demonstrējumi, orķestra un kameransambļu koncerti. Pastāvēšanas laikā orķestris ir piedalījies daudzos starptautiskos un pasaulē ievērojamos militārās mūzikas festivālos. Orķestra sniegums ir guvis plašu klausītāju atzinību ārvalstīs, kā arī dzimtajā Latvijā.

Norfolkā atrodas pasaulē lielākā Jūras spēku bāze, vienīgais NATO štābs Ziemeļamerikā un lielākais skaits aktīvo un bijušo Amerikas Savienoto Valstu karavīru. Virdžīnijas Starptautiskais defilē festivāls ir plaši zināms kā vispatriotiskākais šāda veida festivāls pasaulē. Saite uz  Virdžīnijas Mākslas festivāla (Virginia Arts Festival) mājas lapu: https://www.vafest.org

Aktuālā informācija par Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra dalību festivālā un citām aktivitātēm pieejama arī orķestra sociālo tīklu kontos “Facebook” un “Instagram” platformās. Video un audio ieraksti pieejami Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra “YouTube” kanālā.

Dalies ar šo ziņu