Kadetu ceļš uz zvaigznēm sākas ar izaicinājumu un stipru komandas garu: aizvadīta NAA "Baltā nakts"

Kultūra
Aivars Madris/Sargs.lv
Nacionālās aizsardzības akadēmijas "Baltās nakts" pasākums
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Naktī uz 13. februāri aizvadīts jau 11. gadskārtējais Nacionālās Aizsardzības akadēmijas (NAA) kadetu kandidātu pārbaudījums “Baltā nakts” – viena no akadēmijas spilgtākajām tradīcijām, kas, kā ierasts, sagādāja spilgtus un neaizmirstamus iespaidus ne tikai kadetu kandidātiem, bet arī kuplam novērotāju pulciņam. Tikai pēc “Baltās nakts” pārbaudījumu izturēšanas kadeta kandidāts ir tiesīgs dot kadeta solījumu un kļūt par pilnvērtīgu NAA kadetu, uzsākot ceļu pretī jaunākā virsnieka karjerai un leitnanta dienesta pakāpei.

“Tā ir viena no senākajām tradīcijām akadēmijas vēsturē, kas aizsākās vēl 1919. gadā dibinātajā Latvijas Kara skolā, un pirmā “Baltā nakts” notika tieši 13. februārī,” par tradīcijas vēsturi stāsta NAA virskrīvs (NAA studējošo pašpārvaldes jeb Krīvu padomes pārraugošais virsnieks) kapteinis Mārtiņš Zābelis. Pēc savas būtības “Baltā nakts” ir līdzvērtīga studentu iesvētībām citās augstskolās, tomēr NAA šim pārbaudījumam ir sava, īpaša specifika.

“Baltās nakts” tradīcija tika atjaunota 2012. gadā, un Krīvu padome, kas organizē šo pasākumu, katru gadu cenšas izdomāt kaut ko jaunu.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Citādi jaunie kadetu kandidāti jau zinātu, kas viņus sagaida, un tas nebūtu interesanti,” piebilst M. Zābelis. “Tāpēc gādājam par pārsteigumiem. Pamata tradīcija ir saglabājusies, taču uzņemšanas posms katru gadu mainās.”

“Šogad man bija iespēja organizēt šo pasākumu, un balstoties uz iepriekšējo pieredzi, redzam, ko vajadzētu uzlabot un mainīt. Katram akadēmijas kursam ir iespēja izveidot savu staciju ar saviem uzdevumiem, tiek izsludināts atklāts konkurss. Visus piedāvājumus kopā izvērtējam un apstiprinām ar NAA vadību,” par pārbaudījumu tapšanas procesu stāsta civilmilitārās sadarbības krīvs dižkareivis Renārs Apiņš. Viņš atklāj, ka šogad lielāks uzsvars likts tieši uz zināšanu pārbaudi.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tradicionāli “Baltā nakts” notiek februārī, tomēr šis laiks nav saistīts tikai ar vēsturisko tradīciju, bet to nosaka akadēmijas mācību grafiks – tas ir brīdis, kad kadetu kandidāti ir pabeiguši militāro pamatapmācību Alūksnes Kājnieku skolā un Jaunākā līdera kursu, taču vēl nav uzsākuši apmācību akadēmijā.

“Šī ir pati svarīgākā nakts, kurai mēs kadetu kandidātus gatavojam iepriekšējās dienas. Mēs iemācām viņiem, kas ir trauksme, kā noteiktā laikā apģērbties, kā salikt savas mantas,” norāda NAA krīvu krīvs jeb Krīvu padomes vadītāja kareive Kitija Smirnova.
Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Viņai pašai “Baltā nakts” bija pirms diviem gadiem, kad iestājusies akadēmijā. Visspilgtāk atmiņā palikusi pati trauksme, kas radīja lielu apjukumu, un bijis grūti saprast, ko darīt. Tikmēr Renāram Apiņam no savas “Baltās nakts” piedzīvotā grūti aizmirst “skudru maršu” – vēl vienu par tradīciju kļuvušu pārbaudījumu.

Ja kadeta kandidāts nav izturējis “Baltās nakts” pārbaudījumu, viņš nedrīkst nēsāt kadeta bereti un apmeklēt kadetu klubu, tomēr M. Zābelis nezina gadījumu, kad kāds no kadetiem to nebūtu pārvarējis.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Armijas princips paredz, ka visi strādā komandā un palīdz viens otram. Ja arī pēdējā skrējiena laikā kādam noberž kājas, tad biedri viņam palīdz, un parasti līdz finišam nonāk visi,” piebilst kapteinis. Sliktākajā gadījumā, ja kadets nav spējīgs turpināt pārbaudījumu, viņš drīkst to kārtot arī nākamajā gadā.

“Vēsturiski, pašos pirmsākumos, “Baltā nakts” tik tiešām bija vienas nakts pasākums, bet laika gaitā tas ir mainījies. “Baltā nakts” notiek vairāku dienu garumā, un konkrēti šogad tās ir trīs dienas,” stāsta virskrīvs. Šo dienu laikā kadetu kandidātiem ir dažādas aktivitātes, viņi iepazīstas ar akadēmijas teritoriju, ar drošības noteikumiem, ar krīviem jeb studējošo pašpārvaldes locekļiem, piedalās sporta un intelektuālajās aktivitātēs. Dienā pirms “Baltās nakts” noslēguma kadetu kandidāti iestudējuši paši savas teātra izrādes.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Kas tad notiek pašā noslēguma pārbaudījumā? Ierasti kadetu kandidātus modina tieši pusnaktī – gulētiešanas laiks pēc reglamenta ir 22.30, tāpēc visi ir miegaini un apjukuši, kad kazarmās iedegas gaismas, sprāgst petardes un starp gultiņām atskan 5,56 mm “Minimi” ložmetēja tarkšķi. Lai arī kuratori, kas pavada kadetu kandidātu grupas cauri pārbaudījumiem, skaļi kliedzot mudina visus ģērbties un doties lejā, kustības šķiet samērā gausas – lielai daļai tik tiešām nav viegli atgūties pēc ieslīgšanas dziļā miegā.
Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tam seko ekipējuma pārbaude un virskrīva izvades vārdi, aicinot izbaudīt šo nakti un veikt visus uzdevums ar pilnu atdevi. Zināmā mērā topošajiem kadetiem ir paveicies – nakts ir gana silta, tomēr atkusnis nes līdzi arī mitrumu. Tiesa, par aukstumu sūdzēties nevienam nenācās, jo turpmākās trīs stundas aizritēja intensīvi gan fiziskās, gan garīgās piepūles ziņā.

Šogad kadetu kandidātiem “Baltajā naktī” bija jāpārvar astoņas neparastiem izaicinājumiem pilnas stacijas. Visi tika sadalīti grupās, tomēr tikai vienai no komandām – “Alfa”, kuras gaitām sekoja arī “Sargs.lv”, tika izdevība visas stacijas iziet to oriģinālajā secībā. Pārējās komandas stacijas izgāja jauktā secībā, lai viss noritētu atbilstoši stingrajam laika grafikam.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Alfas” puišiem pārbaudījumi sākās Gaisa spēku sagatavotajā “Lidošanas skolā”, kur kandidātiem vajadzēja atpazīt gaisa kuģus, iziet “atledošanas” procedūru dušās un pēc tam rāpus un uz slotas “lidot” cauri šķēršļu joslām. Tam sekoja komandējošā sastāva virsnieku sagatavotie psiholoģiskie un atjautības pārbaudījumi, piemēram, uzdevums ar kliedzienu nopūst degošu sveci.

Tā gan bija tikai saudzīga iesildīšanās. Arī šogad par vienu no izaicinošākajiem pārbaudījumiem kļuva “Labirints”, ko organizēja Sauszemes spēku otrais kurss. Labākajās Speciālo uzdevumu vienības iestājpārbaudījumu tradīcijās kadetu kandidātiem tika iedotas gāzmaskas ar aizlīmētām acīm un uzdevums – visiem kopā cauri neredzamu šķēršļu un ārprātīgas skaņu kakofonijas pilnai telpai līšus nogādāt līdz mērķim “munīcijas rezerves” – metāla benzīnkannu. Jāpiebilst, ka puišiem nudien negāja viegli, grupai ceļā vairākas reizes sašķeļoties.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Tālāk uzdevumu intensitāte arvien pieauga, jo “krosfita” stacijā kandidātiem vajadzēja veikt izteikti fiziski prasīgus vingrinājumus – rāpot, celt maisu un beigās arī turēt virs galvas baļķi. Tikmēr pie pašām kandidātu kājām plosījās Speciālo uzdevumu vienības puišu apmācītie suņi. Paralēli Sauszemes spēku trešā kursa kadeti uzdeva topošajiem virsniekiem jautājumus par viņu motivāciju nākotnē kļūt par labiem komandieriem.

Ne mazāku fizisko un garīgo spēku prasīja arī Jūras spēku kadetu izveidotā stacija. Šeit bija jāizspēlē grimstoša kuģa pamešana – vajadzēja evakuēt dažādas mantas un, protams, ievainoto kuģa koku jeb pavāru. Tas ietvēra gan glābšanas laivas nešanu, gan “džedaja”, kā NBS žargonā mīlīgi dēvē nu jau vēsturiskos “Mercedes Gelandewagen” džipus, vilkšanu ar virvi.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tam visam pa vidu notika arī topošo kadetu zināšanu pārbaude, kas ietvēra jautājumus ne tikai par Jūras spēku vēsturi un struktūru, bet arī to, kā sauca kases grāvēja “Titāniks” galvenos varoņus. Par nepareizām atbildēm bija jādzer “jūras ūdens”.

Pēc veiksmīgas izglābšanās no “kuģa katastrofas” kandidāti nonāca jaunu izaicinājumu priekšā akadēmijas stadionā. Šeit viņiem nācās likt lietā prasmes pūļa kontrolē, kā arī savas fiziskās spējas, lai uzskrietu kalnā un sagūstītu pretinieku.

Tālāk priekšpēdējā stacijā puišus “āzēja” akadēmijas sabiedrotie – zemessargi no PSYOPS jeb psiholoģisko operāciju vienības, kuru uzdevumā vajadzēja ienaidnieka teritorijā izglābt NATO pilotu. Lai paveiktu šo uzdevumu, nācās atsvaidzināt zināšanas par taktisku pārvietošanos un kompasa izmantošanu, un viss noslēdzās veiksmīgi.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Teju kā atelpa pēc visa iepriekšminētā sekoja noslēguma stacija, ko bija noorganizējuši korporanti no studentu korporācijas “Tervetia”, jo šeit primāri tika pārbaudītas kandidātu zināšanas. Tā bija lieliska izdevība visiem pārbaudīt, cik labi viņi atceras vidusskolas mācību vielu, tomēr par uzdevumos pieļautajām kļūdām atkal nācās pasvīst, savu nezināšanu “izpērkot” ar vingrinājumiem.

Kad visas astoņas stacijas beidzot bija pieveiktas, topošie kadeti ar aizsietām acīm garā rindā tika vesti uz Ozolu aleju, kur norisinājās daudzu kadetu ieskatā pats skarbākais un bailīgākais no visiem “Baltās nakts” pārbaudījumiem – “Krīvu rūgtā” dzeršana.
Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tā ir no Kara skolas laika saglabāta tradīcija – katram kandidātam jāizdzer vismaz viens karavīra katliņš ar šo savdabīgo virumu, kura oriģinālā recepte ir viens no rūpīgāk glabātajiem noslēpumiem. Turklāt katru gadu rīkotāji pievieno kādu jaunu sastāvdaļu, taču nekas no "Krīvu rūgtā" lielajā katlā samaisītajiem produktiem nav veselībai bīstams. Viruma iedarbību nodrošina sastāvdaļu kombinācija.

To, ka šķietami nevainīgā “Krīvu rūgtā” dzeršana tiešām nav viegls pasākums, liecina kaut vai tam atvēlētā stunda, kuras laikā daudziem tikai ar lielu piespiešanos un rīstīšanos izdodas iztukšot savus katliņus. Netrūkst arī to, kuriem viss izdzertais saturs uzreiz gāžas atpakaļ, taču noteikumi ir skarbi – nekas no katliņā ielietā nedrīkst nopilēt zemē.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Ap četriem rītā sākas “Baltās nakts” noslēguma daļa – kandidāti skrējienā cauri pilsētas centram dodas uz kādreizējo Kara skolu Barona ielā, kur sveču gaismā dod svinīgo kadeta solījumu.
Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tomēr būtu aplami domāt, ka pēc šīs svinīgās ceremonijas topošie virsnieki atgriežas kazarmās uz brīvu dienu, ko veltīt atpūtai un domu sakārtošanai. Nodarbības turpinās jau nākamajā dienā, un no šodienas, 15. februāra, “Balto nakti” izturējušajiem NAA kadetiem sāksies piecarpus nedēļas ilgs Kājnieku nodaļas komandiera kurss.

Dalies ar šo ziņu