Notiks Gruzijā veidotās filmas “Admirālis Spāde” pirmizrāde latviešu valodā

Kultūra
Sargs.lv

Pirmdien, 25. jūlijā, kinoteātrī “Splendid Palace” aizsardzības ministrs Artis Pabriks apmeklēs Gruzijā veidotās filmas “Admirālis Spāde” pirmizrādi latviešu valodā, kas vēsta par Latvijas Kara flotes komandieri admirāli Teodoru Spādi (1891–1970).

“Mums ir svarīgi iepazīt savu vēsturi un varoņus, kas ar savu darbu un zināšanām ir veidojuši Latvijas valsti. Admirālis Spāde attīstīja un modernizēja Latvijas Kara floti, ieņemot būtisku lomu Latvijas militārajā vēsturē. Par admirāļa vēsturisko nozīmīgumu liecina arī tas, ka šī filma uzņemta ārpus Latvijas robežām – Gruzijā, ar kuru bijušas cieši saistītas viņa dzīves gaitas. Vēlos pateikties Gruzijai par iniciatīvu filmas sagatavošanā, vēl vairāk stiprinot mūsu valstu sadarbību,” pauž A. Pabriks.

Dienesta laikā Latvijā admirālis T. Spāde ieņēmis augstus amatus Jūras spēkos – 1929. gadā ticis iecelts par karakuģa „Virsaitis” komandieri, no 1931. gada bijis Jūras krastu aizsardzības eskadras, vēlākās Latvijas Kara flotes, komandieris.

T. Spādes dzīves gaitas bijušas cieši saistītas arī ar Gruziju, jo Pirmā pasaules kara laikā viņš dienējis Melnās jūras, Ukrainas un Aizkaukāza flotē.

Filmā atspoguļoti admirāļa T. Spādes galvenie dzīves fakti, tostarp dienesta gaita un militārā karjera. Filmā iekļauti arī īsi interviju fragmenti ar personām, kuras pētījušas admirāļa dzīves gaitas, tostarp, ar Gruzijas rakstnieku un vēsturnieku Badri Goguadzi un Latvijas Kara muzeja direktora vietnieku Juri Ciganovu.

Filmu par admirāli T. Spādi veidojis Gruzijas režisors Giorgi Toradze, un tās pirmizrāde oriģinālvalodā, gruzīnu valodā notika 2019. gada 24. oktobrī Tbilisi. Filmas tulkojumu latviešu valodā organizēja Aizsardzības ministrija, un tās latvisko versiju ir ierunājis aktieris Andris Keišs.

Filmas sagatavošanā atbalstu sniegušas Latvijas un Gruzijas Aizsardzības ministrijas, Latvijas vēstniecība Gruzijā, Gruzijas vēstniecība Latvijā, gruzīnu kopiena Latvijā un latviešu kopiena Gruzijā, kā arī citas valsts un privātās institūcijas, kā arī privātpersonas.

Gruzija ir viena no galvenajām Austrumu partnerības valstīm, ar kuru Latvija sadarbojas aizsardzības jomā. Abu valstu divpusējā sadarbība ietver gan bruņoto spēku kopīgu dalību militārajās mācībās, gan sadarbību apmācību jomā.

Dalies ar šo ziņu