Jūras spēku orķestris koncertēs ASV galvaspilsētā Vašingtonā

Kultūra
Sargs.lv
Jūras spēku orķestris
Foto: Jūras spēki

No 3. līdz 10. jūnijam Jūras spēku orķestris kopā ar Zemessardzes orķestra mūziķiem viesosies Amerikas Savienoto Valstu galvaspilsētā Vašingtonā, atzīmējot Latvijas un ASV diplomātiskās sadarbības simtgadi.

Vizītes ietvaros orķestrim paredzēta uzstāšanās Latvijas Republikas vēstniecības ASV rīkotajā pieņemšanā, koncerts Vašingtonas Latviešu evaņģēliski luteriskās draudzes namā Rokvilē, kā arī sadarbība ar ASV prezidenta Jūras kājnieku orķestri (President’s Own Marine Band) koncertos Nacionālajā ostā (National Harbour) un Suzas zālē (Sousa Hall). Koncerts Suzas zālē būs skatāms arī interneta tiešraidē klausītājiem visā pasaulē.

5. jūnijā plkst. 12.00, kā īpaša dāvana ASV dzīvojošiem tautiešiem, paredzēts koncerts Vašingtonas Latviešu evaņģēliski luteriskās draudzes namā Rokvilē. Koncerta programmā būs dzirdamas gan latviešu, gan ārzemju komponistu bigbenda un pūtēju orķestra kompozīcijas, ko radījuši Aivars Krūmiņš, Raimonds Pauls, Mārtiņš Brauns, Ainars Virga, Inga Meijere, Jānis Stībelis, Jakobs de Hāns (Jacob de Haan), Lorenco Boči (Lorenzo Bocci), kā arī latviešu tautasdziesmu apdares no Jūras spēku 30. gadadienā izdotā mūzikas albuma “Veltījums tautasdziesmai”.  Pie diriģenta pults stāsies Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents kapteinis Andis Karelis un Jūras spēku orķestra diriģents virsleitnants Andris Rasmanis. Kopā ar orķestri koncertā būs dzirdami dziedātāji Luīze Krasta un Jānis Igaunis.

8. jūnijā plkst. 19.00 Nacionālajā molā un 9. jūnijā plkst. 19.30 Suzas zālē, Vašingtonā notiks Jūras spēku orķestra un ASV prezidenta Jūras kājnieku orķestra kopkoncerti. Koporķestri diriģēs majors Raiens Novlins (Ryan Nowlin), kapteinis Andis Karelis un virsleitnants Andris Rasmanis. Koncertu programmā skanēs amerikāņu autoru – Džona Filipa Suzas (John Philip Sousa), Džona Viljamsa (John Williams), Henrija Filmora (Henry Fillmore), Leroja Andersona (Leroy Anderson) un Raiena Novlina (Ryan Nowlin) kompozīcijas. No latviešu autoriem izraudzīti Raimonds Pauls, Uldis Marhilevičs un Inga Meijere. Solisti – dziedātāji Luīze Krasta un Kevins Benniers (Kevin Bennear), saksofoniste Inga Meijere, trompetisti Deniss Seimuškins, Jānis Narkevics un Tailers Lindsejs (Tyler Lindsay). Koncerts, kas notiks Suzas zālē, būs skatāms tiešraidē ASV prezidenta Jūras kājnieku orķestra “YouTube” un “Facebook” platformās 9. jūnijā plkst. 19.30 pēc Vašingtonas laika, kā arī šo kanālu arhīvos.

“Šis ir liels pagodinājums un atbildība viesoties Vašingtonā, atzīmējot Latvijas un ASV diplomātiskās sadarbības simtgadi. Latvijas vārds izskanēs ASV galvaspilsētā un no tās arī citur plašajā pasaulē. Ikvienam orķestrim starptautiskā sadarbība un pieredzes apmaiņa ir svarīga. Tas ir veids, kā augt un pilnveidot savu profesionālo meistarību. Ir īpaši liels gods uzstāties kopā ar izcilu pasaules līmeņa orķestri, no kura varam iedvesmoties un ar kuru kopā varam veidot muzikālos stāstus. Caur izraudzītajām kompozīcijām stāstīsim par sadarbību, draudzību, vērtībām, par mūsu valstīm un to vēsturi. Kopīgi koncerti būs kā lielisks sadarbības apliecinājums,” uzsver kapteinis Andis Karelis.

Jūras spēku orķestris dibināts 1995. gada 6. jūnijā. Tā pamatfunkcijās ietilpst militāro ceremoniju muzikālais noformējums, profesionāla koncertdarbība un līdzdalība starptautiskos militāro un profesionālo pūtēju orķestru festivālos.

2009. gadā Jūras spēku orķestris tika pārveidots par džeza orķestri, to pārdēvējot par Nacionālo bruņoto spēku bigbendu. Šis bigbends sagatavojis vairākas daudzveidīgas koncertprogrammas, kuras atskaņotas kopā ar izciliem Latvijas sabiedroto valstu un NATO dalībvalstu bigbendu diriģentiem no Norvēģijas, Šveices, Vācijas, Lietuvas, Somijas, ASV un Kanādas.

Kopš 2019. gada Nacionālo bruņoto spēku bigbends ir piedzīvojis savu atgriešanos Jūras spēkos, lai pilntiesīgi atkal tiktu dēvēts par Jūras spēku orķestri, kā arī atguvis orķestrālāku skanējumu. Jūras spēku orķestra priekšnieks ir kapteiņleitnants Uldis Locenieks.

Dalies ar šo ziņu