NBS Štāba orķestra klarnešu kvartets laiž klajā albumu “Baltijā”

Kultūra
Sargs.lv
NBS Štāba orķestra klarnešu kvartets
Foto: NBS Štāba orķestra klarnešu kvartets

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra klarnešu kvartets “Quattro Differente” laiž klajā kamermūzikas albumu “Baltijā”. Albuma ieraksti ir pieejami plašam klausītāju lokam populārākajos mūzikas digitālajos straumēšanas servisos,  tostarp “Spotify”, “Deezer”, “YouTube” un daudzos citos.

Mūzikas albumā ir iekļauti Baltijas valstīs dzīvojošo mūsdienu komponistu skaņdarbi, kuri ir apvienoti zem galveno ideju atspoguļojošā nosaukuma – vienotībā ir spēks. Arī šodien vienotība ir nemainīgi nepieciešama brīvības un miera nosargāšanai savā valstī un pasaulē.

“Mūsu albuma iecerei ir simboliska nozīme, atainojot garīgo vienotību ar līdzās esošajiem. Latvijas un mūsu kaimiņvalstu tautu likteņi allaž ir pastāvējuši līdzās viens otram dažādos vēsturiskajos periodos, mūsu tautas ir sadevušās rokās izšķirošajos laikmeta brīžos, lai nosargātu savas zemes. Tādēļ mūsu idejas centrā ir vēstījums par Baltijas cilvēka dzīvi, kas nesaraujami ir vienota ar šī reģiona kultūru un tautām. Albuma saturu veido tieši Baltijas valstu komponistu mūzika, kas ir kā apliecinājums mūsu ģeogrāfiskā reģiona vienotībai,” stāsta klarnešu kvarteta “Quattro Differente” mākslinieciskais vadītājs virsseržants Guntars Gedroics.

Albumā iekļauti Valda Muktupāvela, Sergeja Austra Universa, Ingas Meijeres, Marinas Vidmontes, Otta Kaska (Ott Kask), Vaidas Striaupaites – Beinarienes (Vaida Striaupaite – Beinariene), Ērikas Jostes (Erika Yost) un Kestuta Daugirda (Kęstutis Daugirdas) oriģināldarbi, kuri sarakstīti tieši klarnešu kvartetam. Albums ieskaņots Latvijas Radio studijā un tā skaņu režisors ir Normunds Slava. Ierakstā piedalījušies kvarteta mūziķi: seržants Ojārs Spila (pirmā klarnete), kaprālis Ritvars Briljonoks (otrā klarnete), seržante Marina Vidmonte (trešā klarnete), virsseržants Guntars Gedroics (basklarnete), kā arī seržants Sergejs Austris Universs (klavieres) un seržants Arturs Krivoručko (sitamie instrumenti).

Image
NBS Štāba orķestra klarnešu kvarteta albums “Baltijā”
Foto: NBS Štāba orķestra klarnešu kvarteta albums “Baltijā”

Klarnešu kvartets “Quattro Differente” dibināts 1999. gada decembrī, un tas ir senākais Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra ansamblis, kas cītīgi glabā kamermuzicēšanas tradīcijas. Ansambļa prioritāte ir jaunu koncertprogrammu veidošana. Kvartets ir nozīmīgs tieši ar savu sniegto ieguldījumu latviešu akadēmiskajā mūzikā. “Quattro Differente” raksturo nemitīga attīstība un sadarbība ar komponistiem un mūziķiem arī starptautiskā līmenī. Kvartets ir piedalījies daudzos svinīgos un reprezentablos pasākumos Latvijā un ārvalstīs.

Saite uz video stāstu par klarnešu kvarteta “Quattro Differente” albumu “Baltijā”: https://youtu.be/Dwfzc3DYoWE

Dalies ar šo ziņu