Konkursā “Mans sveiciens Zemessardzei” uzvarējušo mākslas darbu dāvinās O. Kalpaka kadetu skolai

Kultūra
Sargs.lv
Konkursa "Mans sveiciens Zemessardzei" uzvarējušais mākslas darbs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ar atzinības rakstiem un daudzām praktiski izmantojamām piemiņas veltēm Aizsardzības ministrijā tika godināti Zemessardzes 30 gadu jubilejai veltītā radošā konkursa “Mans sveiciens Zemessardzei” laureāti. Vienu no konkursa labākajiem darbiem – gleznojumu no Zemessardzes 30 gadu jubilejas parādes mēģinājuma aizsardzības ministrs Artis Pabriks sola dāvināt Oskara Kalpaka vārdā nosauktajai kadetu skolai.

Aizsardzības ministrija konkursam saņēma kopumā 43 radošos darbus – zīmējumus, līmējumus, gleznas, fotogrāfijas, video, dzejoļus un poēmas no visiem Latvijas reģioniem, visvairāk no Latgales un Kurzemes. Jaunākajam konkursa dalībniekam bija 2,5 gadi, savukārt gados cienījamākajai dalībniecei – 75 gadi.

Uzrunājot konkursa uzvarētājus, aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra, ka, aicinot konkursā piedalīties visām sabiedrības grupām svarīgi bijis nodrošināt saikni starp paaudzēm, kuras piedzīvoja, gan neatkarības atgūšanu un Zemessardzes veidošanos, gan bērniem un jauniešiem, kuri dzimuši un auguši brīvā Latvijā.

Image
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis/ Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Ir ļoti grūti nodalīt valsti no armijas un tiem, kas aizstāv tās neatkarību. Neviena valsts nav radusies mierīgos apstākļos. Neviena nav tāda, kuras drošība nekad nav apdraudēta. Valsts un tās bruņotie spēki un Zemessardze ir daļa no tā,” sacīja A. Pabriks.

Savukārt Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis sacīja, ka, vērtējot konkursam iesniegtos darbus, viņu pārņēmušas patīkamas sajūtas.

“Zemessardze ir organizācija, kuru veido sabiedrība – cilvēki, kuri ikdienā strādā civilo darbu, bet caur dienestu pauž gatavību aizstāvēt savu valsti. Šis bija jauks konkurss, kurā cilvēki caur saviem darbiem pauduši atbalstu ne tikai Zemessardzei, bet arī mūsu valsts neatkarībai,” atzina brigādes ģenerālis E. Leščinskis.
Image
Foto: Konkursa "Mans sveiciens Zemessardzei" uzvarētāja Vita Skuķe saņem balvu no aizsardzības ministra Arta Pabrika un Zemessardzes komandiera brigādes ģenerāļa Egila Leščinska/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Konkursa "Mans sveiciens Zemessardzei" uzvarētāja Vita Skuķe saņem balvu no aizsardzības ministra Arta Pabrika un Zemessardzes komandiera brigādes ģenerāļa Egila Leščinska/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Starp konkursa dalībniekiem vecuma grupā virs 18 gadiem pirmo vietu ieguva 10 gadus vecā Vita Skuķe, kura, sveicot Zemessardzi bija sagatavojusi videoierakstu ar pašas uz vijoles nospēlētām Latvijai svarīgām dziesmām. Kā atzīst Vita, piedalīties konkursā viņu iedvesmojusi mamma, kura jau gadu līdztekus pārējiem darbiem dien Zemessardzē.

 

“Es lepojos ar mammas izvēli. Man patīk zemessargi, tāpēc es vēl vairāk lepojos ar mammas izvēli,” saka mazā Vita. Arī Vita ir apņēmības pilna dot savu ieguldījumu valsts aizsardzības un patriotisma stiprināšanā, solot pēc 12 gadu sasniegšanas papildināt Jaunsardzes rindas.

Līdz ar Vitu vecuma kategorijā līdz 18 gadiem par labākajiem darbiem tika atzīti Ralfa Reiņa Kvesko un Ērikas Lorīnas Ratnikas iesūtītie sveicieni

Savukārt vecuma grupā līdz 18 gadiem par labāko tika atzīts Zemessardzes 4.Kurzemes brigādes 46. kājnieku bataljona zemessarga Mārtiņš Krankaļa gleznojums. Viņa gleznu Aizsardzības ministrs plāno dāvināt arī Oskara Kalpaka vidusskolai savas tuvākās vizītes laikā

Kā stāsta Mārtiņš, viņš savu brīvo laiku dienestam Zemessardzē velta jau vairākus gadus. Nesen viņš sācis aizrauties arī ar gleznošanu.

Image
Konkursa "Mans sveiciens Zemessardzei" uzvarētājs Mārtiņš Krankalis pie sava mākslas darba/Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Konkursa "Mans sveiciens Zemessardzei" uzvarētājs Mārtiņš Krankalis pie sava mākslas darba/Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Šai gleznai ideja radās laikā, kad Jelgavas lidlaukā bija ģenerālmēģinājums Zemessardzes 30 gadu jubilejas parādei. Tovakar bija tik fantastisks saulriets, ka atstāja mani bez valodas. Kad pasākums beidzās, aizbraucu mājās, sagādāju krāsas un tūdaļ metos gleznot redzēto. Rezultātā glezna tapa divu vakaru laikā,” stāsta zemessargs M. Krankalis.

Viņš pauda gandarījumu par to, ka gleznu paredzēts dāvināt O. Kalpaka kadetu skolai, norādot, ka to gleznojis tā, lai tajā paustais uzrunātu un iedvesmotu topošos zemessargus un karavīrus. 

Image
Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis pasniedz veicināšanas balvu konkursa "Mans sveiciens Zemessardzei" jaunākajam dalībniekam Everestam Lūkinam/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Egils Leščinskis pasniedz veicināšanas balvu konkursa "Mans sveiciens Zemessardzei" jaunākajam dalībniekam Everestam Lūkinam/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija.

Līdz ar galvenajām balvām konkursā piešķirtas arī veicināšanas balvas. Tās saņēma konkursa jaunākais dalībnieks – Everests  Lūkins, kā arī Zane un Māris Frindes, Leons Podberzskis, Justīne Iie, Aiga Andersone, Paula Molodavčenko un Estere Pūle.

Image
Foto: Konkursa "Mans sveiciens Zemessardzei" laureāti/Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Konkursa "Mans sveiciens Zemessardzei" laureāti/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrija 2021. gadu ir nominējusi kā Varoņu gadu, kura ietvaros arī tiek atzīmēta Zemessardzes 30. gadadiena. Pārliecība par tautas pašaizsardzības organizācijas nepieciešamību radās 1991. gada barikāžu dienās. Šo gadu laikā Zemessardze ir izveidojusies par skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku struktūru un valsts aizsardzības pamatu. Zemessardze dod iespēju Latvijas Republikas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību.

Dalies ar šo ziņu