Tapusi jauna dziesma, sagaidot Latvijas dzimšanas dienu

Kultūra
Sargs.lv
Latvija
Foto: Foto: Ekrānšāviņš no dziesmas video

"Klāt novembris, laiks iedegt sveces un svinēt savas dzīvības" - ar tādiem vārdiem sākas komponistu Ulda Marhileviča un Guntars Rača jaunā dziesma, kas veltīta Latvijai dzimšanas dienā. Filmas video tapšanā atbalstu ar fotogrāfijām sniedza arī Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki.

Komponists un dziesmu tekstu autors Guntars Račs norāda, ka šogad jo īpaši gribējies uzrakstīt kaut ko iedvesmojošu savai valstij un saviem tautiešiem.

"Bez pagātnes nav nākotnes, teikuši daudzi gudri cilvēki. Tāpēc šī dziesma ir sava veida pateicība tiem, kuri cēlās un krita, un izcīnīja mums savu valsti, brīvību un cerību. Mēs kā lāpas to visu nesam tālāk un nododam saviem bērniem," viņš norāda.

G. Račs piebilst, ka ar Marhilu jeb Uldi Marhileviču rakstīt dziesmas esot īsts baudījums. Tā ir garantēta profesionāla pieeja, muzikalitāte, nopietna attieksme pret tekstu un viņam vien raksturīgs melodisms un fundamentālas harmoniju faktūras.

Savukārt dziedātājs Ivo Fomins, kura balss kopā ar dziedātāju Aijas Andrejevas un Jāņa Narkeviča balsīm skan dziesmā, saka: “Mēs šo dziesmu uzreiz nosaucām par “lielgabalu”, ar to saprotot, ka tā ir liela dziesma! Un ja ne mūsu izpildījumā, tad kāda kora vai orķestra aranžējumā, tā dziesma vēl sevi apliecinās. Esmu lepns, ka man bija iespēja būt klāt šīs dziesmas dzimšanā. Ir labi padarīta darba sajūta.”

Dziesmas veidotāji pateicas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Aizsardzības ministrijai par iespēju videklopa tapšanā izmantot fotoattēlus no Latvijas armijas arhīviem.

Dalies ar šo ziņu