Zemessardzes orķestra saksofoniste piedalās starptautiskā veltījumā Pasaules miera dienai

Kultūra
Sargs.lv
Zemessardzes orķestris
Foto: Ekrānšāviņš no mūzikas video

Zemessardzes orķestra saksofoniste Inga Meijere 21. septembrī piedalījās starptautiskā veltījumā Pasaules miera dienai. Unikālā globālā saksofonu kvartetā apvienojās militāro orķestru saksofonisti no 14 pasaules valstīm. Video projekts tapis pēc Amerikas Savienoto Valstu Gaisa spēku orķestra iniciatīvas, kopā apvienojot 21 saksofonistu no 14 sadarbības valstīm - Austrālijas, Beļģijas, Francijas, Itālijas, Jaunzēlandes, Kanādas, Kolumbijas, Lielbritānijas, Meksikas, Nīderlandes, Norvēģijas, Vācijas, Amerikas Savienotajām Valstīm un Latvijas.

Globālais saksofonu kvartets atskaņo amerikāņu komponista Filipa Glāsa (Philip Glass) 3.stīgu kvarteta “Mishima” 6.daļu “Noslēgums”. Kompozīcija radīta minimālisma stilā. Tā ir meditatīva un sasaucas ar sadarbības ideju, tajā jūtams cīņas spars, līdz beidzot parādās cerība un atrisinājums.

Video projekta idejas autors, producents un Amerikas Savienoto Valstu Gaisa spēku orķestra saksofonists virsseržants Džeremijs Kohs (Jeremy Koch) atklāj: “Ideja radusies šī gada pavasarī globālās karantīnas sākumā, vērojot, kā izolācija ietekmē ne tikai mūziķus un māksliniekus, bet arī sabiedrību, uzņēmējdarbību, ģimenes un draugus. Es vēlējos parādīt starptautiskās vienotības nozīmīgumu un ka, strādājot kopā, mēs varam pārvarēt šo sarežģīto laiku, caur to kļūstot spēcīgāki. Starptautiskā sadarbība ieņem lielu lomu mūsu orķestra darbībā, tādēļ vēlējos  šo sadarbību turpināt arī virtuālā veidā.”

Mūzikas video: 

Zemessardzes orķestra saksofoniste vecākā zemessardze Inga Meijere piebilst: “Esmu pagodināta par šādu iespēju piedalīties tik vērienīgā projektā un arī apliecināt citām pasaules valstīm, ka mēs Latvijā esam līdzvērtīgi gan profesionāli muzikālajā jomā, gan savstarpējā mijiedarbībā aizstāvot demokrātiskās vērtības.”

21. septembris kopš 2001.gada pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) iniciatīvas tiek atzīmēta kā Starptautiskā miera diena, un Apvienoto Nāciju Izglītības, Zinātnes un Kultūras organizācija (UNESCO) aicina pasaules sabiedrību novērtēt mieru kā tiesiskas valsts, harmoniskas līdzāspastāvēšanas un stabilu starptautisko attiecību pamatu.

Starptautiskā miera diena ir iespēja sabiedrībai, organizācijām un nācijām visā pasaulē iesaistīties aktivitātēs, lai veicinātu miera kultūras attīstību, kas aicina respektēt ikviena cilvēka cieņu un dzīvību bez diskriminācijas un aizspriedumiem un aktīvi iestāties pret jebkāda veida vardarbību.

Dalies ar šo ziņu