Latvijas Kara muzejs plāno attīstīt digitālās ekspozīcijas

Kultūra
Sargs.lv
Kara muzejs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Covid 19 pandēmijas laiks licis ar jaunu skatu uz savu darbu palūkoties Latvijas Kara muzejam, kas šonedēļ nosvinējis savu 104. jubileju. Ņemot vērā, ka epidemioloģisko ierobežojumu dēļ apmeklētāju skaits ir samazinājies, muzejs daudz nopietnāk un straujāk plāno attīstīt savas digitālās ekspozīcijas. Tā sarunā ar portālu “Sargs.lv” atzīst Latvijas Kara muzeja direktora pienākuma izpildītājs Juris Ciganovs.

Lai gan šogad pandēmijas dēļ muzeja jubilejas pasākumi ir klusāki nekā citiem gadiem, tas aizvien turpina uzņemt apmeklētājus un ir viens no retajiem Latvijas muzejiem, kura viesiem par apmeklējumu nav jāiegādājas biļetes.

J.Ciganovs gan atzīst pandēmija un ar to saistītie ierobežojumi būtiski samazinājuši muzeja apmeklētāju skaitu. Īpaši samazinājies gan skolēnu grupu skaits un ārvalstu tūristu īpatsvars.

“Iespējams nav nelaimes bez laimes [..] Pašreiz mums ir doms par zināmas darbības sfēras pārnešanu uz digitālo vidi. Tās noteikti varētu būt interaktīvās izstādes, kā arī interaktīvie stāsti par muzeja eksponātiem. Mēs mēģināsim pārnesties uz digitālo vidi, lai mūsu muzeja krājumus popularizētu interaktīvajā sfērā,” sacīja J. Ciganovs.

Latvijas Kara muzeja direktora pienākumu izpildītājs arī neizslēdza iespēju veidot tā sauktās digitālās 360 grādu tūres. Šādā veidā muzejs cer ne tikai attīstīt jaunu produktu saviem apmeklētājiem, bet arī uzturēt ar tiem saikni, lai laikā, kad pandēmijas ierobežojumi tiks atcelti, muzejs atkal būtu gatavs uzņemt apmeklētājus.

Vienlaikus J. Ciganovs atgādināja, ka par spīti valstī noteiktajiem ierobežojumiem, muzeja durvis apmeklētājiem aizvien ir atvērtas.

“Mēs muzeja apmeklētājiem nodrošinām roku dezinfekcijas līdzekļus, arī mūsu telpas ir gana lielas, lai netiktu pārkāpti valstī noteiktie Covid-19 piesardzības pasākumi. Protams, mēs aizvien paturam tiesības muzejā neielaist tādus cilvēkus, kuri ir ar manāmām slimības pazīmēm – klepo vai šķauda,” piebilda J. Ciganovs.

Dalies ar šo ziņu