Tiek sagatavota Karla fon Klauzevica grāmatas “Par karu” bērnu versija

Kultūra
Sargs.lv/MilitaryTimes
Foto: Helios House Press

Vācu militārā teorētiķa Karla fon Klauzevica grāmatu “Par karu” paredzēts izdot bērniem draudzīgā versijā, vēsta portāls “Military Times”

19. gadsimta vācu militārais teorētiķis Karls fon Klauzevics ir atstājis neizdzēšamas pēdas militārajā teorijā un tiek uzskatīts par vienu no Rietumu militārās doktrīnas tēviem. Viņa Magnus opus “Par karu(“Vom Kriege”) jau gandrīz divus gadsimtus tiek uzskatīts par obligāto literatūru visiem, kuru pētniecības laukā ietilpst militārie un drošības jautājumi.

“Par karu” ierindota ASV Jūras operāciju štāba obligātās literatūras sarakstā ar vārdiem “visnozīmīgākais mēģinājums Rietumu pasaulē izprast kara būtību gan tās iekšējā dinamikā, gan kā politikas instrumentu.” Tagad ASV izdevniecība “Helios House Press” plāno izdot jauniešiem draudzīgu teorijas darba versiju “Ilustrētais Klauzevics bērniem.” Izdevuma autore ir Keitlina Fitza Džeralda (Caitlin Fitz Gerald), kura guvusi iedvesmu pirms desmit gadiem pēc tam, kad viņas drauga bērns pajautājis, kāpēc izdevumā nav neviena attēla.

Jaunajā izdevumā Klauzevica lomu uzņēmies apgaismots trusis Klauzevics, kas savas zināšanas sniedz meža zvēru klasei, kurā ietilpst lācis, lapsa, āpsis, mežacūka, ūdrs un citi Prūsijai raksturīgi sauszemes dzīvnieki.

Izdevuma autore norāda, ka, pēc viņas domām, vislielākie izdevuma entuziasti tomēr varētu būt tie, kas jau iepriekš Klauzevicu iepazinuši, taču tas neizslēdz iespēju bērniem un jauniešiem iepazīties ar autora domām, jo arī tādi darbi kā “Nārnijas hronikas” skar sarežģītas tēmas par ētiku. Pēc autores domām, bērni dzīvo tajā pašā pasaulē, kurā pārējā sabiedrība, un tiem ir nepieciešams veids, kā to saprast un pasaules literatūras vēsturē ir atrodamas daudzas grāmatas, kas palīdz bērniem saprast pasaules un politikas sarežģīto dabu.

Pašlaik tiek interpretēta “Par karu” pirmā daļa, kas sedz kara un stratēģijas būtību un teoriju. Grāmatas mērķauditorija ir vismaz desmit gadus veci bērni, tāpēc tā papildināta ar bagātīgām ilustrācijām. Pašlaik projektu vietnē “Kickstarter” no izdošanai nepieciešamajiem 7500 dolāriem savākti ir jau 49 000 dolāru.

Dalies ar šo ziņu