ASV Gaisa spēki atļauj karavīriem Tokijā doties uz auto kino

Kultūra
Sargs.lv/Stars and Stripes
autokino
Foto: Foto: THERON GODBOLD/STARS AND STRIPES

Sestdienas vakarā aptuveni simts mašīnas ar ASV karavīriem ieradās sporta laukumā, Tokijas rietumu daļā, lai kopīgi noskatītos filmu epidēmijas laikā, raksta ASV izdevums "Stars and Stripes".

Neilgi pēc saulrieta laukuma galā, kurā parasti tiek spēlēts futbols un beisbols, iedegās liels piepūšamais ekrāns. Pirms animācijas filmas “Rotaļlietu stāsts 4” sākuma uz ekrāna parādījās paziņojums, kurā bija teikts, lai skatītāji noregulē automašīnas radioaparātus uz 89,3 FM viļņa. 

Kā raksta “The Hollywood Reporter”, koronavīrusa epidēmijas laikā lielu popularitāti arī Vācijā un Dienvidkorejā ieguvis auto kino.

Koronavīruss ir nodarījis lielu postu ASV filmu industrijai. Epidēmijas laikā valstī filmas vairs nerāda gandrīz 40 000 kino ekrānu. Tomēr Amerikas Savienotajās Valstīs joprojām strādā daži auto kino. Ņujorkas gubernators Endrjū Kuomo (Andrew Cuomo) apsver iespēju štatā atļaut auto kino darbību, ziņo laikraksts “New York Post”.

Jokotas Gaisa spēku bāzē iekštelpu kinoteātris joprojām ir atvērts, taču daudzas citas atpūtas vietas ir slēgtas. Cilvēki, kuri dzīvo un strādā Jokotas bāzē, drīkst atrasties tikai bāzē, savās mājās, kā arī doties iepirkties.

Pompu (Pompa) ģimene no Albukerkes štata sestdien skatījās filmu no sava “Toyota Estima” minivena. Piecgadīgā Helēna Pompa auto kino apmeklēja pirmo reizi. “Es ļoti vēlos redzēt Džesiju,” viņa sacīja, runājot par rotaļlietu kovboju meiteni, kas redzama filmā.

Viņas četrus gadus vecais brālis Roko sacīja, ka vēlas redzēt Forkiju - baltu plastmasas spoku ar zilu plastilīna muti, kurš arī redzams filmā.

Ģimene bija paņēmusi līdzi vairākas picas un galda spēles, lai bērniem būtu ko darīt laikā, kamēr ģimene gaidīja filmas sākumu.

Bērnu tēvs, 45 gadus vecais Gaisa spēku pulkvedis Doile Pompa (Doyle Pompa), kurš dien ASV bruņoto spēku Japānas štābā, sacīja, ka viņu pārsteidza filmas pārraidīšana laikā, kad bāzē tiek noteikti tik stingri ierobežojumi. “Mēs visi varam neko nedarīt un tikai sūdzēties, bet ir arī pozitīvas izmaiņas,” viņš sacīja.

41 gadu vecā mamma Džīna Pompa (Gina Pompa) atcerējās kā viņa gāja uz auto kino savos pusaudžu gados. “Es domāju, ka šī ir lieliska lieta,” viņa teica par filmas rādīšanu Gaisa spēku bāzē. “Tas dod mums iespēju kaut ko darīt sestdienas vakarā. Pēdējās pāris nedēļas mēs vakaros vienmēr bijām tikai mājās.”

Jokotas Bruņoto spēku atbalsta eskadras vadītāji  nāca klajā ar šo ideju, domājot par lietām, kuras cilvēki varētu darīt, sociāli distancējoties, sacīja aktīvās atpūtas  menedžeris Kalebs Vaits (Caleb White). “Mūsu galvenais uzdevums ir dot cilvēkiem iespēju pamest savas mājas uz laiku un ļaut viņiem padarīt kaut ko jaunu,” viņš sacīja.

“Rotaļlietu stāsts 4” tika izrādīts divas reizes. Sporta laukumā vienlaikus var novietot tikai 150 transportlīdzekļus. Otrais izrtādes laiks tika izsludināts kad organizatori “Facebook” lapā ieraudzīja notikuma lielo popularitāti.

Auto kino apmeklējums bija bez maksas, tomēr filmas pārraidīšana Gaisa spēkiem izmaksāja aptuveni 500 ASV dolārus.  “Organizējot kaut ko tādu grūtākā daļa ir izlemt kādu filmu izrādīt un iegūt licenci filmai,” sacīja K. Vaits. Viņš apsolīja, ka nākotnē bāzē tiks izrādītas arī citas filmas.  “Mēs plānojam organizēt šādus auto kino reizi pāris nedēļās,” viņš sacīja, piebilstot, ka bāze ir pasūtījusi milzīgu āra televizoru nākamajiem seansiem, kas sāksies 6. maijā.

Dalies ar šo ziņu