Filmas "Dvēseļu putenis" masu skatos filmējušies vismaz 200 karavīru

Kultūra
Sargs.lv
Dvēseļu putenis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šovakar pirmizrādi piedzīvos Latvijas kara drāma "Dvēseļu putenis". Tās tapšanā lielu atbalstu snieguši arī Nacionālie bruņotie spēki un Aizsardzības ministrija. Filmas masu skatu uzņemšanā kopumā piedalījušies vismaz 200 karavīru, kā arī zemessargi un jaunsargi. Neliela loma filmas masu skatos bija arī aizsardzības ministram Artim Pabrikam.

“Man bija patiess prieks piedalīties “Dvēseļu puteņa” filmēšanā. Paldies visiem brīvprātīgajiem, tostarp Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, zemessargiem un jaunsargiem, kuri ziedoja savu brīvo laiku šai patriotiskajai filmai. Mūsu vēstures dižākās lappuses ir jāiemūžina kino. Ar nepacietību gaidu pirmizrādi”
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

pabriks

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Filmā “Dvēseļu putenis” būs redzams arī  Latviešu Virsnieku apvienības valdes priekšsēdētājs rezerves pulkvežleitnants Valdis Jurgelāns. Viņam šī nebija pirmā pieredze filmēšanas laukumā, jo iepriekš masu skatos filmējies arī citās filmās, bet daudzi viņu noteikti vairāk atpazīst no kāda lielveikala reklāmas video rullīšiem.

Taču filmēšanās kara drāmā notikusi pirmo reizi. “Dvēseļu putenī” Valdis būs mediķis un parādīsies vairākās epizodēs. “Pirmo epizodi filmēja Latviešu Biedrības namā, kur notika karavīru rekrutēšana un es kā ārsts asistēju un pārbaudīju jauniesaucamo karavīru veselības stāvokli. Vēlāk būšu redzams arī ainās no kara hospitāļa. Tur es apstaigāju un apskatu ievainotos karavīrus. Filmā parādīšos vēl trešo reizi – masu skatos, kad strēlnieki soļo pa Vecrīgas ielām. Tā kā šī man nebija pirmā filmēšanās pieredze, zināju, ar ko jārēķinās – filmēšana aizņem daudz laika. Bet bija ļoti interesanta pieredze, atšķirīga no iepriekšējām,” stāsta V. Jurgelāns. 

dvēseļu putenis

Kadri no uzņemšanas laukuma. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Filmas masu skatos 2017. gada jūnija sākumā Vecrīgā filmējās arī majors Harijs Zorģis. Viņš bija viens no cilvēku pūļa, kas izrādīja sajūsmu un sveicināja . “Šī bija mana pirmā filmēšanās pieredze, un to īpašu padarīja arī fakts, ka manai vecaimātei trīs brāļi ir bijuši strēlniekos. Līdz ar to klāt nāca arī personiskais saviļņojums,” atceras majors H. Zorģis.

Savukārt majors Salvis Dzilna bija viens no šiem jauniesauktajiem karavīriem, kurš lepni soļoja pa Vecrīgas ielām. “Tā kā pats Nacionālajos bruņotajos spēkos esmu kopš 1992. gada, filmēšanas procesu uztvēru profesionāli. Protams, bija īpaša sajūta uzvilkt tā laika formas tērpu un iejusties tēlā. Piekritu filmēties labprāt, jo “Dvēseļu putenis” ir unikāls darbs, kura vērtība ar gadiem tikai aug. Ar nepacietību gaidu filmu, lai redzētu, kāds tad būs rezultāts," saka majors S. Dzilna.

dvēseļu putenis

Kadri no uzņemšanas laukuma. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Filmas militārais konsultants un arī aktieris bija atvaļinātais štāba virsseržants Ziedonis Ločmelis. Lai filmā attēlotās kaujas ainas izskatītos ticamas, viņš pirms tam galveno lomu atveidotājiem noorganizējis intensīvo apmācību kursu. “Man aizdomas, ka neviens no galvenajiem aktieriem, iepriekš ieroci rokās nebija turējis un ar armijas lietām saskāries. Tāpēc es ņēmu palīgā dažus karavīrus no Ādažu bāzes un aktieriem iemācījām vismaz elementārākās lauka kaujas iemaņas. Domāju, tas viņiem ļoti palīdzēja – ka ir vismaz neliela nojausma par to, kas ir uzbrukums, kā jāatkāpjas, kā jātur un jāpārlādē ierocis, kā jāšauj,” sadarbību ar aktieriem atceras Z. Ločmelis.

dvēseļu putenis

Ziedonis Ločmelis. Foto: Kārlis Dambrāns

Arī pašam Z. Ločmelim ir loma “Dvēseļu putenī” – viņš tēlo vienu no pirmajiem strēlnieku komandieriem Apsīti. “Pēc scenārija manis atveidoto tēlu nošauj jau vienā no pirmajām kaujām Slokā. Es režisoram teicu – dumjš komandieris, ka tik pārdroši bāž galvu ārā no ierakumiem. Dabūja lodi pierē,” stāsta Z. Ločmelis.

Tikai pašam izdzīvojot filmas notikumus pirms vairāk nekā 100 gadiem, nākusi apjausma, cik strēlnieki bijuši varonīgi.

“Tagad es tā pa īstam sapratu, kādos apstākļos notika Ziemassvētku kaujas. Arī mans vecaistēvs reiz stāstīja, ka viņš stāvējis sardzē un, salokot roku, no sala šinelim nolūzusi piedurkne. Mēs filmēšanas laikā arī piedzīvojām dažādus laika apstākļus, ieskaitot lielu salu un, pa purvu brienot, ļoti spilgti iztēlojos tā laika notikumus. Mēs purvā bijām tikai dažas dienas, bet strēlnieki tur cīnījās mēnešiem,” piedzīvoto atceras Z. Ločmelis.

dvēseļu putenis

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Vēsturiskā kara drāma “Dvēseļu putenis” ved 100 gadus senā pagātnē. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Šis stāsts ļauj skatītājam piedzīvot Latvijas valsts dibināšanu kopā ar galveno varoni – vērojot dzīvi ierakumos, stājoties pretī ienaidniekam un meklējot īstu mīlestību.

Kā iepriekš portālam “Sargs” norādījis filmas režisors Dzintars Dreibergs, “Dvēseļu putenis” ir atgādinājums ikvienam Latvijas iedzīvotājam, ka par savu valsti ir jācīnās jebkuros apstākļos. Šī filma ir latvieša stāsts cīņā par dzimteni un savas tautas godu. Vienlaikus “Dvēseļu putenis” ļoti spilgti ataino Latvijas militāro vēsturi, atklājot to ar iespaidīgiem kaujas skatiem un varoņu cilvēciskajām īpašībām -  drosmi, vienotību, mīlestību. (ieliekam linkus uz:

Filmas tapšanā kopumā piedalījušies vairāk nekā 1500 brīvprātīgo masu skatu dalībnieku.

dvēseļu putenis

Foto: Kārlis Dambrāns

Galveno varoni filmā atveido Oto Brantevics, kuram šī ir pirmā pieredze lielajā kino. Pārējie aktieri – Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa, Raimonds Celms, Gatis Gāga, Jēkabs Reinis, Vilis Daudziņš, Renārs Zeltiņš, Ieva Florence, Grēta Trušiņa un daudzi citi.

Filmas “Dvēseļu putenis” pirmizrāde gaidāma 8. novembrī kinoteātrī “Kino Citadele”, Rīgā. Vienlaikus filmu sāks rādīt arī citos kinoteātros visā Latvijā.

dvēseļu putenis

Aktieris Vilis Daudziņš. Foto: Kārlis Dambrāns

Dalies ar šo ziņu