L. Ostins: Sabiedrotie Ukrainai līdz šim piešķīruši kopumā vairāk nekā 95 miljardu dolāru lielu palīdzību

Konfliktu zonas
Sargs.lv/NATO
Ukraiņu karavīri
Foto: Ukraiņu karavīri Foto: AFP/Scanpix

Šodien attālināti aizvadīta Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas 22. sanāksme, kuras laikā ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins atklāja, ka ASV kopā ar sabiedrotajiem šobrīd Ukrainai ir piešķīruši vairāk nekā 95 miljardus dolāru drošības jomā. Tāpat šobrīd ir izveidotas un darbojas astoņas spēju koalīcijas, kas nodrošina ilgtspējīgu, praktisku un elastīgu mehānismu ASV sabiedrotajiem un partneriem savstarpēji koordinēt savu darbību.

Tagad Krievija turpina pastiprināt Ukrainas bombardēšanu, izmantojot Krievijas raķetes un Irānas bezpilota lidaparātus. Šie apstākļi liek pievērst lielāku uzmanību pretgaisa aizsardzības sistēmas uzlabošanai, tāpēc kontaktgrupas ietvaros tiek meklēti veidi kā šo spēju veiksmīgi nodrošināt.

“Šī ir smaga un bīstama cīņa, taču Ukrainas aizstāvji izrāda ārkārtīgi milzīgu drosmi un prasmi aizstāvēties. Krievijas jaunā ofensīva Harkivā tikai uzsver šīs kontaktgrupas nozīmi. Mēs turpināsim apstiprināt ievērojamas drošības palīdzības paketes Ukrainai. Un jūs nedēļu pēc nedēļas redzēsiet nepārtrauktu ASV palīdzības plūsmu Ukrainai. Mēs jau esam izpildījuši daudzas no Ukrainas prioritārām prasībām, un vēl daudz lielāka palīdzība ir ceļā,” sacīja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Jaunā ASV palīdzība Ukrainai ietver papildu munīciju "NASAMS" un "Patriot" pretgaisa aizsardzības sistēmām, vairāk "HIMARS" sistēmu un munīcijas, ieročus "Stinger", "Javelin" un "AT-4". Šajā palīdzības paketē ietilpst arī bruņutehnika, kas ir ļoti svarīga, lai Ukraina varētu atjaunot savu arsenālu.

 

Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme apvieno vairāk nekā 50 valstis visā pasaulē, un tā tika izveidota ar mērķi kolektīvi atbalstīt Ukrainu, lai sniegtu atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem pēc Krievijas pilna mēroga karadarbības uzsākšanas.

Dalies ar šo ziņu