Ukrainas un Krievijas spēki steidz aizsargāt kaujas tankus pret droniem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense news
"Cara mangāls" jeb tanks kas aprīkots ar papildu bruņām
Foto: Armourers bench/ via social media. "Bruņurupuču tanks"

Ukrainas un Krievijas spēki steidz ieviest pretpasākumus, lai aizsargātu tankus pret kamikadzes droniem, kurus eksperti uzskata par pieaugošu izaicinājumu pat transportlīdzekļiem, kas pārvietojas lielā ātrumā, vēsta ASV aizsardzības medijs “Defense news”.

Lielajā bezpilota lidaparātu laukā pirmās personas skata (FPV) dronu klase ir kļuvusi par visuresošu draudu.

"Kamikadzes droni kā FPV vai ilgstoši cirkulējoši bezpilota lidaparāti, nodrošina ārpus redzamības zonas spējas, kas ļauj operatoram sekot tankiem līdz to slēptajiem izvietošanas vai iziešanas punktiem un uzbrukt tiem 24 stundas dienā un 7 dienas nedēļā," intervijā “Defense news” atklāja Vašingtonā bāzētā Eiropas Politikas analīzes centra (CEPA) pētnieks Federiko Borsari.

"Šīs sistēmas var arī vajāt un uzbrukt kustīgiem tankiem to visneaizsargātākajos punktos, īpaši dzinēja izplūdes cauruļu vietās," viņš norāda.

Šo dronu radītie draudi ir likuši ASV amatpersonām pieprasīt, lai ziedotie “Abrams” kaujas tanki vairs netiktu izmantoti frontes līnijā, līdz bruņoto spēku pārstāvji izstrādās jaunus taktikas paņēmienus, kā aizsargāt tankus no droniem.

ASV bāzētā Jūrniecības analīzes centra (CNA) pētnieks Semjuels Bendets norāda, ka tanki, kas tiek izmantoti kā "izlaušanās transportlīdzekļi frontālajos uzbrukumos", ir izrādījušies īpaši neaizsargāti. 

Pēdējo divu mēnešu laikā ir manīti vairāki Krievijas tanki ar neparasta veida bruņām, ieskaitot improvizētus metāla jumtus ar metāla restēm. Ukrainas sociālo mediju kanāli šos transportlīdzekļus ir iesaukuši par bruņurupuču tankiem, savukārt Krievijas telegrammu kontos tos sauc par "Cara Mangaliem”.

Šo pretdarbības pasākumu mērķis ir iedarbināt dronu sprāgstvielu uzlādi agrīni, lai samazinātu iespēju, ka šāviņi caurdur korpusu. Tomēr rezultāti nav bijuši viennozīmīgi.

Bruņurupuča tanka gadījumā "pievienotās koka bruņas un metāla plāksnes, kas uzstādītas, lai izveidotu pilnvērtīgu metāla apvalku un pilnībā pārklāj trīs tanka puses un virsotni, padara torņa pagriešanu neiespējamu un būtiski ierobežo transportlīdzekļa redzamību," medijam sacīja F. Borsari.

Krievijas un Ukrainas spēki arī plaši izmanto dažādas elektroniskās karadarbības spējas, tostarp uzstādot daudzfrekvenču traucējumu ierīces uz tanka jumta, lai traucētu vai nobloķētu pretinieku dronu radiofrekvences.

Kaut arī daudzi analītiķi uzskata, ka elektroniskā karadarbība ir visdaudzsološākā aizsardzība pret kamikadzes droniem, F. Borsari atzīst, ka abas puses pastāvīgi izmēģina jaunas aizsardzības uz uzbrukuma metodes, radot "pastāvīgu kaķa un peles spēli."

Dalies ar šo ziņu