Izraēlas Aizsardzības spēku virsnieks: Krievija ar ieročiem atbalsta teroristisko grupējumu "Hezbollah"

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Izraēlas Aizsardzības spēku karavīri
Foto: AFP/Scanpix

Arvien vairāk pierādījumu liecina, ka Krievija netieši piegādā savu bruņojumu Irānu atbalstošajam teroristiskajam grupējumam “Hezbollah”, kas, solidarizējoties ar palestīniešu teroristu grupējumu “Hamās”, veic tiešus un mērķētus uzbrukumus Izraēlas civiliedzīvotājiem valsts Ziemeļu daļā, kas robežojas ar Libānu. Tā Latvijas žurnālistiem rīkotajā īpašajā brīfingā sacīja augsti stāvošs Izraēlas aizsardzības spēku virsnieks, kura identitāti drošības apsvērumu dēļ nedrīkstam atklāt.

Viņš pavēstīja, ka pēdējo mēnešu laikā grupējums “Hezbollah” koncentrē lielu skaitu savu spēku Libānas dienvidos, pastāvīgi veidot raķešu triecienus Izraēlas ziemeļu daļā. Izraēlas Aizsardzības spēku pārstāvji šādu “Hezbollah” rīcību saista ar pievienošanos palestīniešu teroristu grupējuma “Hamās” uzbrukumam Izraēlas dienvidu apgabaliem pērnā gada 7.oktobrī.

“Izraēla kopš pagājušā gada 8. oktobra ir bijusi spiesta evakuēt valsts ziemeļos dzīvojošos iedzīvotājus. Šādi iekšēji pārvietoto personu skaits sasniedzis 60 tūkstošus. Šobrīd mēs diemžēl paredzam pilna mēroga karadarbību valsts ziemeļos,” žurnālistiem pauda Izraēlas Aizsardzības spēku virsnieks.

Viņš norādīja, ka grupējums “Hezbollah” uzbrukumiem Izraēlas teritorijai izmanto dažāda tipa vadāmos ieročus – kā bezpilota lidaparātus, tā arī vadāmās raķetes.

“Mēs redzam, ka stratēģiskā līmenī šos uzbrukumus vada Irāna, savukārt ieroču piegādes nodrošina Krievija, jo uzbrukumos tiek izmantotas “Kornet” prettanku vadāmās raķetes un citi ieroči, ar kurām tiek apšaudīti dažādi civilie objekti,” sacīja virsnieks.

Viņš atzina, ka, vērojot “Hezbollah” spēku savilkšanu, rodas iespaids, ka grupējums gatavojas iebrukumam Izraēlas teritorijā. To apliecina arī pastāvīgās grupējuma veiktās Izraēlas apšaudes ar artilēriju. “Tas [“Hezbollah” iebrukums Izraēlas teritorijā red.] var notikt. Tāpēc mēs gatavojamies iebrukumam un esam gatavi grupējumu atspiest atpakaļ,” viņš piebilda.

Virsnieks atzina, ka “Hezbollah” aktivitātes varētu būt saistītas ar oficiālās Teherānas plāniem izveidot “musulmaņu šiītu impēriju”, kas plestos no Irānas līdz pat Vidusjūrai, apdraudot arī tādas valstis, kā Jordānija vai Saūda Arābija, kuru iedzīvotāji pamatā ir sunnītu islāmticīgie.

Vaicāts par Irānas sabiedrotās Krievijas lomu Tuvo Austrumu konfliktā, virsnieks norādīja, ka agresorvalsts Krievijas sadarbība ar Irānu vēršas plašumā. Viņa ieskatā jau šobrīd Krievija ar Irānu de facto kontrolē kaimiņos esošo Sīriju, tur izvietojot tādas ieroču sistēmas, kā, piemēram, pretgaisa aizsardzības raķetes S-300.

“Krievija aktīvi darbojas [islāmistu teroristu grupējumu red.] militāro spēju nodrošināšanā, tomēr tā cenšas slēpt savas pēdas,” piebilda Izraēlas Aizsardzības spēku virsnieks.

Vaicāts, vai Izraēlas sauszemes operācijas sākšana pret grupējumu “Hezbollah” Libānas dienvidos ir laika jautājums, virsnieks atbildēja apstiprinoši. “Jā, tas ir laika jautājums. Kad tas notiks? Tas vēl nav zināms, bet indikācijas liecina, ka būs vajadzīga šāda veida militārā operācija, lai “Hezbollah” atspiestu tālāk,” viņš atzina.

Jau vēstīts, ka grupējums “Hamās” pagājušā gada 7. oktobrī pret Izraēlu vērsa pēkšņu un visaptverošu uzbrukumu no palestīniešu apdzīvotā Gazas sektora, sarīkojot slaktiņu Izraēlas dienvidos. Tā laikā tika nogalināti 1200 cilvēku un gūstā saņemti 250 ķīlnieki. Atbildot uz to, Izraēla sāka karu pret grupējumu “Hamās”, ievedot karaspēku Gazā.

Lai arī sākotnēji paužot atbalstu Izraēlai, pēcāk starptautiskā sabiedrība vairākkārt kritizējusi Izraēlu par tās kara vešanas paņēmieniem, kas rada lielus upurus arī civiliedzīvotāju vidū.

Lai arī šīs nedēļas sākumā palestīniešu grupējums “Hamās” paziņoja par pamiera nosacījumu pieņemšanu, kas ļautu apturēt septiņus mēnešus ilgušo karadarbību, Izraēla paziņoja, ka tomēr īstenos militāro operāciju Gazas sektora Rafahā.

 

Dalies ar šo ziņu