Igauņu pulkvedis Ē. Rebo: Dronu karadarbība vairs nav Ukrainas monopols

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ERR.ee
Ukraiņu karavīrs apskata tikko piegādātos dronus
Foto: Ukraiņu karavīrs apskata tikko piegādātos dronus Foto: EPA/Scanpix

Krievijas spēkiem Ukrainā ir izdevies gūt nelielus panākumus, pateicoties tam, ka viņiem ir vairāk artilērijas un viņi iemācījušies izmantot bezpilota lidaparātus, Igaunijas sabiedriskā medija "ERR.ee" raidījumā "Ukraina stuudio" sacīja Aizsardzības līgas štāba vadītājs pulkvedis Ēro Rebo.

Ē. Rebo norādīja, ka Krievijas spēku panākumi ir bijuši minimāli, jo Ukrainai labi veicas aizsardzībā. Tomēr šiem nelielajiem panākumiem ir vairāki iemesli.

"Taisnība ir arī tā, ka Krievijas pusē ir vairāk artilērijas, vairāk šāviņu, ar ko apšaudīt ukraiņus. Un mēs arī redzam, ka darbība ar bezpilota lidaparātiem vairs nav Ukrainas monopols, bet arī pretinieku puse ir apguvusi šo spēli. No otras puses, no Ukrainas puses mēs redzam, kā viņi rūpējas par saviem cilvēkiem - viņi uzdrošinās atkāpties no pozīcijām, kad tās ir bezcerīgas," skaidroja pulkvedis.

Pēdējās nedēļas laikā Krievijas spēki ir aktīvi bombardējuši Ukrainas enerģētikas infrastruktūru, un, pēc Ē. Rebo teiktā, Krievija vienmēr ir izmantojusi šādu taktiku. "No vienas puses, lai terorizētu Ukrainas iedzīvotājus, bet, no otras puses, mēs arī saprotam, ka šie elektroenerģijas padeves pārtraukumi ietekmē ekonomiku, tostarp Ukrainas kara rūpniecību. No otras puses, arī ukraiņi ir labi pretojušies, viņi ir mērķtiecīgāki, taču ar mazāku resursu. Neskatoties uz to, viņi ir ievērojami ietekmējuši Krievijas degvielas nozari," sacīja Ē. Rebo.

Tas, ka Ukraina ir skārusi Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcas, pēc Ē. Rebo domām, tūlītēju ietekmi uz karu neatstās.

"Zinot, kā darbojas Krievijas Federācija, no civiliedzīvotājiem tiks atņemts pēdējais degvielas gabaliņš, pirms tanki paliks bez degvielas. Mēs redzam, ka Krievija ir aizliegusi benzīna eksportu. Ja šie uzbrukumi turpināsies arī pavasarī, tad būs interesanti redzēt, kas tiks izmantots pavasara lauka darbiem," viņš skaidroja.

Krievija kara laikā ir ievērojami kāpinājusi savu militāro rūpniecību, taču, pēc Ē. Rebo domām, nav iespējams visu ekonomiku pārveidot kara režīmam.

"Par laimi, mūsdienu pasaulē tas nav tik vienkārši, jo militāri rūpnieciskā ražošana ir kļuvusi daudz sarežģītāka: ir vajadzīga daudz elektronika, daudz smalkāku un labāku detaļu, ko burtiski nevar izgriezt jebkurš cilvēks pie darbagalda. No otras puses, kur vien iespējams, tostarp dronu apstrādē, ražošanā un citās jomās, krievi noteikti pieliks lielas pūles, lai panāktu pārākumu un vēl kaut ko vairāk," skaidroja pulkvedis Ē. Rebo.

Viņš minēja, ka Krievijai ir spēcīgas spējas attīstīt prettdonu kaujas spējas.

"Domāju, ka tiek pieliktas ievērojamas pūles pretdronu cīņā, un elektroniskās kaujas jomā Krievijai ir ļoti stabila skola, kas noteikti dienu un nakti attīsta savas spējas, cenšoties tās ieviest masveida ražošanā," sacīja pulkvedis.

Atbildot uz jautājumu, vai Ukrainai ir nepieciešama mobilizācija un lielāka koncentrēšanās uz kara rūpniecību, Ē. Rebo sacīja, ka mobilizācijai ir spēcīga ietekme uz ekonomiku, un Kijiva to, visticamāk, jūt.

"Mums ir jāsaprot, ka Ukraina balansē uz apsvēruma, ka tā var veikt militāru mobilizāciju, bet tas ietekmē ne tikai cilvēku psiholoģiju, bet arī reāli ietekmē ekonomiku. Šajā ziņā Ukrainas varas iestādes, visticamāk, rīkojas saskaņā ar iedzīvotāju nostāju, un mums to nevajadzētu apšaubīt," viņš teica.

"Un, no otras puses, mums ir jāsaprot, ka Ukrainai šis nav otrais kara gads, bet gan desmitais gads, un zināmi noteikumi, par kuriem vienojas un kuri ir iedibināti sabiedrībā, izriet no tā laika, kad Donbasā notika pretterorisma operācija," piebilda Ē. Rebo.

Dalies ar šo ziņu