Newsweek: Munīcijas trūkuma dēļ samazinās Krievijas okupantu bojāgājušo skaits

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Newsweek
Ukraiņu karavīrs
Foto: Ukraiņu karavīrs Foto: AP/Scanpix

Saskaņā ar jaunākajiem Ukrainas armijas aprēķiniem, Krievijas karaspēkam turpinot gūt panākumus Ukrainas austrumu Doņeckas reģionā, strauji samazinājies nogalināto krievu okupantu skaits. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs, kas publicē Krievijas karavīru un ekipējuma zaudējumu aplēses, pirmdien jaunākajā ziņojumā norādīja, ka Krievija pēdējo 24 stundu laikā zaudējusi 640 karavīrus, tādējādi kopējais karavīru skaits sasniedz 437 390. Tas ir ievērojams samazinājums salīdzinājumā ar situāciju pirms nedaudz vairāk nekā nedēļas, kad Kijiva paziņoja, ka ik dienu regulāri iet bojā vairāk nekā 1000 okupantu karavīru.

Ne Ukraina, ne Krievija nepublicē detalizētus vai regulārus bojāgājušo savējo karavīru skaitļus, tāpēc skaidru pārliecību par bojāgājušo karavīru skaitu nav.

Pēdējos mēnešos upuru skaits ir bijis augsts abās pusēs, īpaši ap Doņeckas austrumu pilsētu Avdijivku, kas kopš oktobra ir Maskavas uzmanības centrā, un kur kaujas ir izpelnījušās "gaļasmašīnas" apzīmējumu. Šis termins raksturo ilgstošās kaujas, kurās tika gūti lieli upuri un iztērēti ievērojami resursi.

Gadu ilgā Ukrainas pilsētas aizsardzība galu galā pārvērtās par atkāpšanos spēcīga Krievijas spiediena apstākļos. Pagājušajā mēnesī Kijivas spēki atkāpās, "lai izvairītos no aplenkuma un saglabātu karavīru dzīvības", sacīja Ukrainas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis.

Kopš tā laika Krievija ir paziņojusi, ka tās spēki ir ieņēmuši vairākus ciemus reģionā, tostarp Ņevelski, Orlivku, Krasnoje un Ivanivskas apmetni. Ukrainas armija šobrīd ir liels munīcijas trūkums, kas, pēc ASV amatpersonu teiktā, līdz marta beigām varētu kļūt "katastrofāls".

"Šobrīd sākas kritiskā situācija, un tā pakāpeniski pasliktināsies pavasarī un vasarā. Tātad šis periods, kurā mēs sākam strādāt, ir kritisks," medijam sacīja augsta ranga ASV aizsardzības amatpersona, kura nevēlējās atklāt savu vārdu.

ASV palīdzības pakete 60 miljardu ASV dolāru apmērā, ko pieprasīja prezidents Džo Baidens, ir apstājusies Pārstāvju palātā.

Aplēses par upuru skaitu atšķiras, un Ukrainas skaitļi parasti pārsniedz Rietumu sabiedroto rādītājus. Maskava reti dalās ar informāciju par karā cietušo skaitu. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu 2022. gada septembrī paziņoja, ka kopš kara sākuma ir nogalināti 5937 karavīri.

Kijiva, tāpat kā Maskava, nesniedz atjauninātu informāciju par kara upuriem.

Krievija notiekošajā karā ir zaudējusi kopumā 10877 artilērijas sistēmas, 13183 bruņumašīnas, 6887 tankus un 347 militārās lidmašīnas, pirmdien paziņoja Kijiva.

Dalies ar šo ziņu