Krievija Ukrainas apšaudīšanā izmanto agrīnā Aukstā kara padomju pretkuģu raķetes

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defence-Blog
Pretkuģu raķete P-35
Foto: defence-ua.com/Defence-Blog

Krievija Ukrainas apšaudēs sākusi izmantot padomju laikos ražotās smagās pretkuģu spārnotās raķetes P-35, ziņo militāro ziņu portāls “Defence Blog”.

Saskaņā ar “Defence – Blog” vēstīto, Krievija nesenajās apšaudēs pret Ukrainas pilsētām pielietojusi raķeti P-35, kuras garums sasniedz 10 metrus, bet svars - četras tonnas.

Raķete PSRS bruņojumā pieņemta vēl Aukstā kara gados – 1962. gadā un joprojām tiek izmantota Krievijas krasta aizsardzības arsenālā kā daļa no krasta aizsardzības sistēmas “Redut”. 2021. gadā Krievijas rīcībā bija vismaz astoņas šo raķešu palaišanas iekārtas.

Saskaņā ar “Defence –Blog” vēstīto, ziņas par raķešu P-35 izmantošanu sākotnēji tika publicētas portālā “Defense Express”. Tur publicēti foto materiāli no raķetes nokrišanas vietas, kuros skaidri redzami raķetei raksturīgie spārni. Saskaņā ar “Defence Express” avotu ziņām, ir apstiprināts, ka izmantotais ierocis bijis tieši šī tipa raķete.

Image
Ukrainā nokritusī Krievijas izšautā raķete P-35
Foto: Ukrainā nokritusī Krievijas izšautā raķete P-35 / defence-ua.com/ Defence-Blog

Krasta aizsardzības raķešu sistēma 4K44 “Redut” ir agrīnajos Aukstā kara gados izstrādātā sistēma, kura tika ieviesta, lai nomainītu raķešu sistēmas S-2 “Sopka”, kas NATO klasifikācijā zināma kā SS-C-2b “Samlet”. P-35 tipa raķetes tika izvietotas arī uz padomju kaujas kuģiem, kas NATO pazīstamas kā SS-C-1 “Sepal”.

Raķešu P-35 palaišanai paredzētās sistēmas 4K44 “Redut” sastāv no radara un komandvadības stacijas, kas parasti ir bāzētas uz astoņu riteņu transportlīdzekļa Zil-13K8., Ņemot vērā raķetes lielos izmērus, viena šāda palaišanas sistēma var nest tikai vienu raķeti.

Papildus mobilajām raķešu palaišanas sistēmām raķetes P-35 iespējams palaist arī no sauszemes palaišanas kompleksa “Utes”, kas izvietots okupētajā Krimā netālu no Balaklavas pilsētas un pazīstams kā “Objekts-100”. Šajā raķešu kompleksā raķetes tiek glabātas pazemē. Virs zemes tās tiek izvestas vienīgi gadījumos, kad tās plānots izšaut.

Dalies ar šo ziņu