Turcija, Bulgārija un Rumānija sadarbosies, lai likvidētu mīnas Melnajā jūrā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
Turku "Engin" klases mīnu kuģis
Foto: Turku "Engin" klases mīnu kuģis Foto: Cavit Ege Tulça/X

Turcijas, Bulgārijas un Rumānijas aizsardzības līderi 11. janvārī oficiāli noslēdza paktu, kura mērķis ir aizsargāt Melnās jūras kuģniecību no mīnām, kas izliktas Krievijas uzbrukuma Ukrainai laikā.

Turcijas aizsardzības ministrs Jašars Gulers, Bulgārijas aizsardzības ministra vietnieks Atanas Zaprjanovs un Rumānijas aizsardzības ministrs Anžels Tilvars parakstīja sadarbošanās memorandu par šo mērķi. Iniciatīvu, ko Turcija izstrādāja pagājušā gada septembrī, tagad nodos apstiprināšanai valstu valdībām.

Saskaņā ar vienošanos operatīvās grupas sastāvā būs trīs pretmīnu kuģi - pa vienam no katras valsts - un vadības un kontroles kuģis. Izvietošana 15 dienu garumā notiks vismaz divas reizes ik pēc sešiem mēnešiem.

To pārraudzīs trīs iesaistīto valstu jūras spēku komandieru komiteja, kas rīkos sanāksmes vismaz divas reizes gadā. Vispārējā vadība mainīsies ik pēc sešiem mēnešiem.

Saskaņā ar Turcijas Aizsardzības ministrijas paziņojumu "MCM Black Sea" iniciatīvas darbības nav vērstas pret kādu citu valsti, kas atbilst Ankaras nevēlēšanās sadusmot Krieviju.

Bulgārijas Jūras spēki izmanto trīs "Tripartite" klases mīnu meklētājus, trīs "Sony" klases mīnu iznīcinātājus, kas 80. gadu sākumā tika pārcelti no Padomju Savienības, un sešus "Olya" klases mīnu meklētājus.

Rumānijas jūras spēki izmanto četrus "Musca" klases mīnu meklētājus. Tie tika nodoti ekspluatācijā no 1987. līdz 1989. gadam. Pirmais no diviem no Apvienotās Karalistes nesen iegādātajiem mīnu meklētājiem "Sandown" ieradās Rumānijā 2023. gada decembra beigās.

Turcijas Jūras spēku rīcībā ir pieci "Engin" klases mīnu kuģi, kas 1997. gadā iegādāti no Francijas, kā arī seši "Aydın" klases kuģi.

Dalies ar šo ziņu