Igaunijas militāro robotu ražotājs apsver iespēju savu produkciju ražot arī Ukrainā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
Igaunijas uzņēmuma "Milrem Robotics" ražotais bezpilota transportlīdzeklis "THeMIS"
Foto: Igaunijas uzņēmuma "Milrem Robotics" ražotais bezpilota transportlīdzeklis "THeMIS" Foto: DPA/Scanpix

Igaunijas uzņēmums "Milrem Robotics" izvērtē iespēju ražot vairākas bezpilota platformas Ukrainā, un šis solis varētu nostādīt uzņēmuma īpašniekus no Emirātiem sarežģītā situācijā attiecībā uz Persijas līča valsts saitēm ar Krieviju.

Pagājušajā mēnesī Kijivā notikušajā Pirmajā starptautiskajā aizsardzības rūpniecības forumā "Milrem" paziņoja, ka ir parakstījis sadarbības līgumu ar vietējiem uzņēmumiem, lai atvieglotu šo pāreju.

Līdz šim "Milrem" Ukrainas spēkiem ir piegādājis 15 bezpilota transportlīdzekļus "THeMIS", teikts uzņēmuma paziņojumā.

Vadītāji apgalvo, ka transportlīdzekļi darbojas labi, jo īpaši atmīnēšanas un kravu transportēšanas misijās, pamatojoties uz atsauksmēm no frontes.

"Šī tehnika tiek izmantota, lai attīrītu teritorijas no prettanku mīnām, kā arī nesprāgušiem munīcijas lādiņiem, transportējot aprīkojumu uz vietām, kas nav pieejamas parastajiem transportlīdzekļiem vai kur ir augsts risks šo aprīkojumu pazaudēt," paziņojumā tika citēts Juri Pajuste, kurš "Milrem Robotics" atbild par Ukrainas sadarbības programmu.

Tāpat šis transportlīdzeklis lieliski sevi pierādījis dubļainu laiku apstākļos, proti, tas spēj piekļūt tur, kur smagā kravas tehnika nespēj.

Tā kā Igaunijas uzņēmums tagad pieder Emirātu aizsardzības konglomerātam "Edge Group", iespējams, ka galīgais lēmums par sistēmu ražošanu Ukrainā būs jāapstiprina Abū Dabī.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma AAE ir centušies saglabāt publiski neitrālu nostāju attiecībā uz karu.

Valdība ir turpinājusi uzturēt ciešas saites ar Krieviju, kā tas bija redzams Vladimira Putina vizītes laikā Abū Dabī pagājušajā mēnesī, kas bija viņa pirmā vizīte reģionā kopš 2019. gada.

Tikšanās laikā ar savu AAE kolēģi Kremlis, kā citē "CNBC", paziņoja, ka abu valstu attiecības ir sasniegušas "nepieredzēti augstu līmeni" un ka Abū Dabī ir Maskavas "galvenais tirdzniecības partneris arābu pasaulē".

Dalies ar šo ziņu