Ģenerālis R. Terras: Ukrainas sakāve būtu vēl viens solis tuvāk Trešajam pasaules karam

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ERR.ee
Ukraiņu karavīrs
Foto: Ukraiņu karavīrs Foto: AP/Scanpix

Uzstājoties raidījumā "Ukraina stuudio", atvaļinātais ģenerālis Riho Terras, bijušais Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris, skaidroja, ka, ja Ukrainai laicīgi netiks nodrošināta moderna kaujas tehnika, tad Ukraina, visticamāk, zaudēs pašreizējo karu, padarot Vladimira Putina vadīto Krieviju vēl bīstamāku nekā līdz šim.

Ukrainas bruņoto spēku komandieris Valērijs Zalužnijs nesen britu izdevumam "The Economist" sacīja, ka Ukrainai ir nepieciešama jauna tehnika, lai sasniegtu uzvaru, jo situācija frontē šobrīd ir nonākusi strupceļā.

Līdzīgi kā Pirmajā pasaules karā, ir sasniegts tāds tehnoloģiju attīstības līmenis, kas faktiski nostāda Ukrainu strupceļā. V. Zalužnijs piebilda, ka šī situācija atgādina 1914.-1918. gada karu, jo, lai izkļūtu no strupceļa, būs nepieciešams milzīgs tehnoloģisks lēciens.

Pēc R. Terras domām, pēdējo nedēļu notikumi Ukrainas frontē ir pietiekams pierādījums tam, ka situācija Ukrainā nav līdz galam iepriecinoša. Krievijas uzbrukumi Austrumu frontē kļūst aizvien intensīvāki, savukārt Ukrainas karaspēks ir pakļauts milzīgam spiedienam.

R. Terras norādīja, ka arī Rietumvalstis ir sevi maldinājušas, domājot, ka Ukrainai tiek sniegta nepārtraukta un pietiekama militārā palīdzība.

"Patiesībā šie skaitļi ir ļoti mazi, salīdzinot ar to, kas Ukrainai patiešām ir nepieciešams. Jau sen tika gaidīta pretuzbrukuma sākšana, bet tajā pašā laikā Rietumu palīdzība ievērojami kavējās. Tas nozīmēja, ka to nevarēja īstenot, kad tas bija nepieciešams. Tikmēr Krievijas okupanti varēja izveidot nocietinājumus un plašus mīnu laukus," sacīja Eiropas Parlamenta deputāts un bijušais Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Riho Terras.

Viņš piebilda, ka, lai gan ASV sniegtā palīdzība ir bijusi ievērojama, tomēr pasaules lielākā ekonomika un militārā lielvara varētu sniegt daudz vairāk. Jebkurā gadījumā, ja Ukrainai netiks nodrošināts vairāk, jaunākas un labākas militārās tehnoloģijas, tā nespēs uzvarēt šajā karā.

"Es neredzu citu iznākumu, ja vien Ukraina neiegūs tehnoloģisku pārākumu. Esmu pārliecināts, ka Rietumiem ir jāpieliek pūles, lai pastiprinātu savu bruņojuma rūpniecību, turklāt lielākā mērogā. Mums ir jāsāk vairāk ražot ieročus un jāpaaugstina arī kvalitāte. Ja mēs to nedarīsim, šis karš tiks zaudēts, kas nozīmē, ka soli pa solim tuvojas arī Trešais pasaules karš."

Raidījumā "Ukraina stuudio" piedalījās arī Eiropas Parlamenta deputāte Marina Kaljuranda, bijusī Igaunijas vēstniece Maskavā, kura norādīja, ka jautājums par Ukrainu arī ir jāturpina apspriest, jo īpaši tagad, kad Rietumvalstu acis ir pievērsušās tam, kas notiek Gazā.

M. Kaljuranda sacīja: "Ukraina ir pazudusi no ziņu lappusēm, jo tagad tiek runāts par Hamas teroristiem, Izraēlu, Gazu, un tas ir satraucoši. Jebkurā gadījumā ir radies nogurums no kara. Tas, ka Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Ursula fon der Leiena apmeklēja Ukrainu, ir ļoti svarīgi. Esmu arī vērojusi Ukrainas prezidenta uzstāšanos, un viņš izskatās noguris. Tāpēc pašreizējā sarežģītajā situācijā viņiem abiem ir nepieciešams atbalsts, pat vēl vairāk nekā iepriekš."

Riho Terras sacīja, ka tas, kas notiek starp Hamas un Izraēlu, ir daļa no plašākas spēles, kas ir izdevīga gan Krievijai, gan tās sabiedrotajiem, proti, Irānai, Ķīnai un Ziemeļkorejai.

R. Terras piebilda, ka Rietumeiropas iedzīvotājiem vēl ir jāsniedz papildu paskaidrojumi par to, ka pēc jebkura zaudējuma Ukrainā sekos turpmāki kari.

Dalies ar šo ziņu