ASV amatpersonas: Izraēlu nevajadzētu pielīdzināt Krievijai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Politico
Džons Kērbijs
Foto: EPA/Scanpix

Civiliedzīvotāju upuru skaitam Gazas joslā strauji tuvojoties Ukrainā noslepkavoto civiliedzīvotāju apjomam, ASV prezidenta Džo Baidena administrācija noraidījusi nesen izskanējušos salīdzinājumus starp Krievijas bruņoto spēku paveiktajiem noziegumiem un Izraēlas armijas ofensīvu.

Svētdienas naktī republikāņu partijas pārstāve Pramila Džajapala norādīja uz ASV amatpersonu “dubultajiem standartiem” – bez ierunām atbalstot Izraēlu tās karā pret teroristisko grupējumu “Hamās”, taču nosodot Krieviju par iebrukumu Ukrainā.

“Savienotās Valstis pamatoti nosodīja Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā, pamatoti nosodīja uzbrukumus Ukrainas infrastruktūrai un atteikšanos piegādāt ukraiņiem pārtiku, ūdeni un degvielu. Tomēr mums ir jāatzīst, ka ticība mūsu morālei zudīs, ja nenosodīsim Izraēlas uzsākto iebrukumu Gazā,” amerikāņu iknedēļas televīzijas svētdienas rīta sarunu šovā “Meet the Press” uzstāja P. Džajapala.

Kopš Izraēla uzsāka Gazas joslas blokādi, ir bijis liels izaicinājums nogādāt starptautisko humāno palīdzību aptuveni 2,3 miljoniem palestīniešu ar mūri norobežotajā teritorijā. Sākotnēji Izraēlas premjera Benjamina Netanjahu valdība bloķēja jebkāda veida humāno atbalstu, tostarp ēdiena, ūdens un medikamentu piegādi Gazas joslas iedzīvotajiem.

Tikai pēc desmit dienas ilga starptautiskā spiediena Izraēla mīkstināja ierobežojumus piegādēm, kuras joprojām kavējas, jo pastāv bažas par iespēju humānā atbalsta aizsegā piegādāt arī ieročus. Tāpat arī Izraēla tika kritizēta par nesenajiem gaisa spēku triecieniem, kas izraisījuši pilnīgu komunikācijas pārrāvumu ar Gazu.

Baltā nama stratēģiskās komunikācijas koordinators Džons Kērbijs apstrīdēja P. Džajapalas izteikumus, argumentējot, ka Krievija, pretēji Izraēlai, ar nodomu uzbrūk Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas ir daļa no Maskavas militārās stratēģijas.

“Noslepkavot nevainīgus ukraiņus ir daļa no viņu stratēģijas Ukrainā. Tas nav tas pats, ko varam novērot no Izraēlas puses,” Dž. Kērbijs pirmdienas rītā uzsvēra ASV televīzijas kanālā “CNN”. “Izraēla necenšas apzināti nogalināt civiliedzīvotājus,” viņš piebilda.

Neraugoties uz to, Dž. Kērbijs uzsvēra, ka arī palestīniešu civiliedzīvotāji tikuši nogalināti. Vadoties pēc Gazas Veselības ministrijas apkopotajiem datiem, kopš 7. oktobra nogalināti vairāk nekā 8000 palestīniešu. Lai gan šajā statistikā nav nošķirti civiliedzīvotāju upuri no kaujiniekiem, ministrija apgalvo, ka lielākā daļa no noslepkavotajiem ir sievietes un bērni. Vienlaikus ASV prezidents Dž. Baidens ir paudis neuzticību “Hamās” pakļautajai Gazas Veselības ministrijas sniegtajai informācijai.

Dž. Kērbijs arī uzsvēra, ka Izraēlas uzbrukumi tiek mērķēti pa “Hamās” kaujiniekiem un ASV turpina mudināt Izraēlu samazināt kara izraisīto ietekmi uz civiliedzīvotajiem.

“Mēs vēlamies pārliecināties, ka viņi to apzināti veic piesardzīgi un uzmanīgi, bet Izraēlas kara mērķis nav nogalināt nevainīgus civiliedzīvotājus, pretēji tam, kā tas ir Vladimiram Putinam attiecībā pret Ukrainu,” viņš uzsvēra.

Krievija kopš kara sākuma 2022. gada februārī Ukrainā ir nogalinājusi aptuveni 9600 civiliedzīvotāju, oktobrī ziņoja starptautiskā organizācija “Human Rights Watch”.

Dalies ar šo ziņu