Netanjahu: Uguns pārtraukšana visā Gazas joslā nenotiks

Konfliktu zonas
LETA/AFP/BBC
Izraēlas tanki šauj pret Gazas joslu
Foto: EPA/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirmdien paziņojis, ka uguns pārtraukšana Gazas joslā nenotiks, jo tā būtu padošanās palestīniešu kaujinieku grupējumam "Hamās", kā arī Izraēlas Aizsardzības spēku preses sekretārs Jonatāns Konrikuss otrdien paziņojis, ka Izraēlas armija veic triecienus visās Gazas joslas daļās.

Netanjahu preses konferencē arī paziņoja, ka citām valstīm ir vairāk jāpalīdz Izraēlai, lai panāktu "Hamās" sagūstīto cilvēku atbrīvošanu.

7.oktobrī, veicot līdz šim nepieredzēti plašu uzbrukumu Izraēlai, "Hamās" Izraēlas dienvidos sagrāba gūstā arī vairāk nekā 230 cilvēkus, kurus aizveda uz Gazas joslu. Netanjahu paziņoja, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāpieprasa nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot gūstekņus. Viņš sacīja, ka starp gūstekņiem ir arī 33 bērni.

"Tāpat kā ASV nepiekrita uguns pārtraukšanai pēc Pērlhārboras bombardēšanas vai pēc 11.septembra terorakta, Izraēla nepiekritīs karadarbības pārtraukšanai ar "Hamās" pēc šausminošajiem 7.oktobra uzbrukumiem," preses konferencē ar ārvalstu žurnālistiem paziņoja Izraēlas premjerministrs.

"Aicinājumi pārtraukt uguni ir aicinājums Izraēlai padoties "Hamās", padoties terorismam, padoties barbarismam. Tā nenotiks," uzsvēra Netanjahu.

Netanjahu sacīja, ka armija dara visu iespējamo, lai "nepieļautu civiliedzīvotāju upurus" Gazas joslā.

Pirms divām nedēļām Izraēla, turpinot Gazas joslas bombardēšanu, aicināja anklāvā iesprostotos civiliedzīvotājus savas drošības labad doties uz dienvidiem. Pirmdien Izraēlas armija iebruka dziļāk Gazas ziemeļu daļā, kur, kā tiek uzskatīts, joprojām dzīvo 600 000 cilvēku, un, pēc palestīniešu liecinieku teiktā, tanki uz īsu brīdi nobloķēja evakuācijas ceļu uz dienvidiem un pašlaik Izraēlas armija veic triecienus visā Gazas joslā.

"Mēs koncentrēsimies uz Gazas joslas ziemeļu daļu, kur atrodas "Hamās" smaguma centrs (..), bet mēs turpinām uzbrukt arī citās Gazas daļās. Mēs medījam viņu komandierus, uzbrūkam viņu infrastruktūrai, un, kad vien ir kāds svarīgs mērķis, mēs uzbrūkam tam," paziņoja Konrikuss.

Viņš arī atkārtoja, ka Izraēla dara visu iespējamo, lai izvairītos no civiliedzīvotāju nogalināšanas, un apsūdzēja "Hamās", ka tas izmanto Gazas pilsētas galveno slimnīcu par savu slēpni.

Dalies ar šo ziņu