Uz Ukrainu nosūtītās fonda "Uzņēmēji mieram" palīdzības apjoms pārsniedzis 6,6 miljonus eiro

Konfliktu zonas
LETA
Krievu okupantu postījumi Ukrainā
Foto: Krievu okupantu postījumi Ukrainā Foto: Reuters/Scanpix

Kopš kara sākuma Ukrainā fonds "Uzņēmēji mieram" ("Entrepreneurs for peace"), kas apvieno Latvijas uzņēmumus un privātpersonas, lai organizētu atbalstu Ukrainai un tās bruņotajiem spēkiem, uz Ukrainu nosūtījis palīdzību vairāk nekā 6 604 600 eiro vērtībā, aģentūru LETA informēja fonda pārstāvji.

Ar ziedotāju atbalstu uz Ukrainu kopš 2022.gada 24.februāra nosūtīti 132 ģeneratori, 230 transporta līdzekļi, tai skaitā neatliekamās medicīniskās palīdzības auto, vilcēji ar piekabēm un laiva, 271 drons, 80 tēmekļi un nakts redzamības iekārtas, 80 mobilās uzlādes stacijas un datori, kā arī 6502 karavīru apģērba un aprīkojuma vienības.

No kopējās ziedojumu summas materiālie ziedojumi pārsniedz 1 758 332 eiro, savukārt par ziedojumiem vairāk nekā 4 846 254 eiro apmērā "Uzņēmēji mieram" fonds veicis nepieciešamo atbalsta vienību nodrošināšanu.

Šī gada sešos mēnešos uz Ukrainu nosūtīta palīdzība 1 730 042 eiro apmērā

Pagājušā gada 6.septembrī Ministru kabinetā apstiprinātais Ārlietu ministrijas informatīvais ziņojums "Latvijas iesaiste Ukrainas rekonstrukcijā" nosaka, ka Latvija prioritāri iesaistīsies Čerņihivas apgabala rekonstrukcijā. Čerņihivas apgabalā ir izpostīti aptuveni 20 000 objektu, no kuriem vairāk nekā puse ir mājokļu.

Pērn rudenī ciešā sadarbībā ar Čerņihivas apgabalu "Uzņēmēji mieram" īstenoja pirmo Ārlietu ministrijas grantu Čerņihivas apgabala rekonstrukcijas atbalstam. 2023.gadā "Uzņēmēji mieram" sadarbībā ar Černihivas apgabalu īstenos Ārlietu ministrijas grantu ar projektu "Čerņihivas apgabala Jahidnes ciema mājokļu celtniecība", ieguldot aptuveni 450 000 eiro.

Iezīmējot Ukrainas kara gadadienu, Rīgas Cirka arēnā norisinājās labdarības koncerts "Veltījums Ukrainai", pulcējot brīvprātīgo komandu, lai aktivizētu ziedojumus Ukrainas uzvarai. Ar mūziķu, sabiedrības un uzņēmēju palīdzību koncertā "Veltījums Ukrainai" tika ziedoti vairāk nekā 500 000 eiro.

Ar Valsts policijas atbalstu vairāk nekā 75 Valsts policijas lietotos transportlīdzekļus ir saņēmušas dažādas Ukrainas bruņoto spēku, Nacionālās gvardes un Nacionālās policijas vienības. 

Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo aizsardzības akadēmiju jaunas planšetes un cita akcijā "Ziedo Ukrainas armijas mācību iestādēm" sarūpētā biroja tehnika tika nogādāta Ļvivas Sauszemes spēku akadēmijai un Nacionālās gvardes akadēmijai Harkivā. Abas akadēmijas sagatavo jaunākos virsniekus taktiskajā līmenī Ukrainas bruņoto spēku vajadzībām dažādās specialitātēs - komandierus kājnieku, mehanizēto kājnieku, tanku vienībām, kaujas nodrošinājuma un kaujas atbalsta specialitātēs.

Fonds "Uzņēmēji mieram" aicina Latvijas uzņēmumus un ikvienu Ukrainas atbalstītāju piedalīties ziedojumu kampaņā "Piešauj pretuzbrukumam!", lai piegādātu tehniku un aprīkojumu viena miljona eiro apmērā Ukrainas bruņoto spēku izlūkošanas un speciālo uzdevumu vienībām frontes karstākajos punktos. Šobrīd kampaņas ietvaros Ukrainas armijas atbalstam savākti jau papildus 250 000 eiro.

Fonda "Uzņēmēji mieram" oficiālie sadarbības partneri ir Aizsardzības ministrija, Nacionālie bruņotie spēki, Ārlietu ministrija, Latvijas vēstniecība Ukrainā, Ukrainas vēstniecība Latvijā, fonds "Ziedot.lv", biedrība "Agendum" un citas organizācijas.

Dalies ar šo ziņu