Krievu okupanti nolaupījuši un uz Krieviju nosūtījuši 700 000 Ukrainas bērnu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/TheMoscowTimes
Protesta akcija pret krievu orku noziegumiem, kuros cieš nevainīgi bērni
Foto: Protesta akcija pret krievu orku noziegumiem, kuros cieš nevainīgi bērni Foto: AP/Scanpix

Krievu okupanti ir nolaupījuši un izsūtījuši vairāk nekā 700 000 Ukrainas bērnu pēc tam, kad pagājušajā gadā uzsāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, teikts svētdien publicētajā Krievijas prezidenta pilnvarotās personas bērnu tiesību jautājumos ziņojumā.

"Kopš 2022. gada februāra Krievijas Federācija ir nolaupījusi aptuveni 4,8 miljonus Ukrainas un Donbasa [Doņeckas un Luhanskas] republikas iedzīvotāju, no kuriem vairāk nekā 700 000 ir bērni," teikts ziņojumā.

"Lielākā daļa" no 700 000 ukraiņu bērnu Krievijā ir ieradušies kopā ar vecākiem vai radiniekiem, norādīja Marija Ļvova-Belova.

Viņas ziņojumā ir uzskaitīti 1 500 bāreņi, kas tika pārvesti uz Krieviju no  Ukrainas austrumu reģioniem - Doņeckas un Luhanskas. 380 bērnus ir adoptējuši krievu vecāki.

Ziņojumā nav minēti bāreņi no citām Ukrainas teritorijām, vienīgi norādīts, ka 2022. gada novembrī uz okupēto Krimu "uz laiku" tika pārvesti 52 bāreņi no Krievijas okupētās Hersonas apgabala.

M. Ļvovai-Belovai un prezidentam Vladimiram Putinam ir izdots Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) apcietināšanas orderis par Ukrainas bērnu "nelikumīgu deportāciju".

ANO atbalstītā izmeklēšana ir konstatējusi, ka Krievijas veiktā Ukrainas bērnu piespiedu pārvietošana un deportēšana uz Krievijas kontrolētajām teritorijām ir kara noziegums.

Dalies ar šo ziņu