Uz Ukrainu plāno nosūtīt kara apstākļiem piemērotas neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas

Konfliktu zonas
LETA
NMPD automašīna
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pēc Ukrainas puses lūguma Latvija plāno tai nosūtīt kara apstākļiem pielāgotas medicīniskās palīdzības automašīnas, bet vēl tiek precizēts iespējamais to daudzums un veiktas auto tehniskās pārbaudes, informēja Veselības ministrija.

Automašīnām būs jābūt īpaši aprīkotām, lai tās būtu lietojamas kara apstākļos. Nesen Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests atjaunoja savu autoparku, nomainot vairāk nekā 100 automašīnas ar jaunām.

VM atzīmēja, ka, izmantojot Eiropas Savienības Civilās aizsardzības mehānismu, Latvija regulāri gatavo nosūtīšanai uz Ukrainu medicīnas aprīkojumu, piemēram, infūzijas sūkņus, plaušu ventilatorus, pacientu monitorus un citas ierīces.

Lai pārrunātu humānās palīdzības turpināšanu un ievainoto Ukrainas karavīru ārstēšanu un rehabilitāciju Latvijā, ceturtdien ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Anatoliju Kucevolu tikās veselības ministre Līga Meņģelsone (AS).

Ministre apliecināja Latvijas atbalstu Ukrainai, kā arī sarunā uzsvēra, ka latviešu ārsti dara visu iespējamo ievainoto karavīru labā ne tikai, lai izglābtu dzīvības, bet, lai arī saglabātu viņu dzīves kvalitāti. 

Ukrainas vēstnieks piebilda, ka svarīga ir arī cilvēku mentālā veselība, īpaši bērniem. Viņš informēja par iniciatīvām, kas tiek pārrunātas ar Latvijas pusi ukraiņu bērnu labā, tostarp skolās. 

Tāpat Kucelovs aktualizēja arī jautājumu par Ukrainas virzību uz Eiropas Savienību un Latvijas speciālistu iespējamo atbalstu nepieciešamajām pārmaiņām veselības nozarē.

Dalies ar šo ziņu