Sarkanais Krusts: Kahovkas HES aizsprosta iznīcināšana pastiprinājusi mīnu radītos draudus

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Plūdi Hersonas apgabalā
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas Kahovkas HES aizsprosta iznīcināšana ievērojami apgrūtinās mīnu atrašanās vietu noteikšanu plūdu skartajā reģionā, trešdien brīdinājis Sarkanais Krusts.

"Mēs zinājām, kur ir apdraudējums. Tagad mēs nezinām. Mēs zinām tikai to, ka tās ir kaut kur lejup pa straumi," sacīja Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas Ieroču piesārņojuma nodaļas vadītājs Ēriks Tollefsens.

"Tas rada lielas bažas, jo tas ietekmēs ne tikai iedzīvotājus, bet arī visus tos, kas nāk palīgā," viņš piebilda.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja vairākus mēnešus palīdzēja Ukrainai atmīnēšanas operācijās, kartējot un marķējot mīnu laukus, kā arī nodrošinot apmācību un aprīkojumu, sacīja Tollefsens.

"Tagad tas viss ir aizskalots," viņš norādīja.

Tollefsens skaidroja, ka pretkājnieku un prettanku mīnas, piemēram, TM-57, tagad būs izkliedētas nezināmās vietās.

Frontes tuvumā esošā Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas dēļ ir applūduši desmitiem ciemu un daļa Hersonas pilsētas, izraisot bailes par humāno katastrofu.

ANO jau otrdien brīdināja par riskiem, kas saistīti ar mīnām.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja norādīja, ka plūdu ūdeņi mīnas nesabojās un nedeaktivizēs, kas nozīmē, ka tās var radīt draudus vēl gadu desmitiem ilgi.

Lejpus aizsprosta Hersonas apgabalā ir daudz tā dēvēto aizsardzības mīnu lauku, ko izveidojušas karojošās puses. Parasti tie ir ļoti blīvi nomīnēti, sacīja Tollefsens.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja nezina, cik mīnas varētu būt nogremdētas vai izskalotas plūdu ūdeņos.

"Konfliktā iesaistītās puses nav paziņojušas nekādu skaitu (..). Mēs tikai zinām, ka to skaits ir milzīgs," sacīja Tollefsens.

Dalies ar šo ziņu