"SpaceX" turpinās nodrošināt satelītpakalpojumus Ukrainai

Konfliktu zonas
LETA/RFE/RL
"Starlink" sistēma Izjumā, Ukrainā
Foto: "Starlink" sistēma Izjumā, Ukrainā Foto: AFP/Scanpix

ASV Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja, ka noslēgusi līgumu ar miljardierim Īlonam Maskam piederošo uzņēmumu "SpaceX" par termināļu "Starlink" un satelītsakaru pakalpojumu iepirkšanu Ukrainai. Pentagons neko plašāk par līguma nosacījumiem neatklāj "operatīvās drošības apsvērumu un šo sistēmu kritiskā rakstura dēļ".

Ukraiņu karavīri kopš Krievijas pilna mēroga kara sākuma izmanto satelītsakaru sistēmu "Starlink" dažādiem mērķiem, arī sakariem kaujaslaukā.

Maska uzņēmumam ir vairāk nekā 4000 satelītu tīkls. Ar to tiek nodrošināti Ukrainai sakari atbilstoši īpaša kontrakta nosacījumiem un par privāto ziedojumu līdzekļiem, vēsta ASV raidsabiedrība "Amerikas Balss".

2022.gada oktobrī Masks paziņoja, ka nevar atļauties bezgalīgi finansēt "Starlink" Ukrainā, jo ikmēneša tēriņi šai sistēmai ir 20 miljoni dolāru.

Jaunie "Starlink" termināļi, kā noprotams, tiks iegādāti Ukrainas drošības atbalsta iniciatīvas ietvaros. Decembrī Pentagons paziņoja par jaunu finansējuma paketi šajā iniciatīvā.

Krievija centusies Ukrainā atslēgt tīmekļa pakalpojumus un tos nobloķēt, tā arī mēģinājusi reģionā nobloķēt "Starlink" sakarus, tomēr uzņēmums "SpaceX" atvairījis uzbrukumus saviem serveriem, pastiprinot programmu nodrošinājumu.

Dalies ar šo ziņu