NATO novērošanas lidmašīna pirmo reizi veikusi lidojumu virs Moldovas

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Kyivpost
Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku reaktīvā novērošanas lidmašīna "RC-135"
Foto: Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku reaktīvā novērošanas lidmašīna "RC-135" Foto: NATO Air Command/Twitter

Nesen notikušajā Otrajā Eiropas Politiskās kopienas samitā NATO elektroniskās kaujas lidmašīna vairākas stundas lidoja virs Moldovas, un tas bija pirmais alianses gaisa izlūkošanas lidojums virs šīs bijušās padomju republikas. Civilās gaisa satiksmes novērošanas vietnes liecināja, ka 1. jūnija pēcpusdienā Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku reaktīvā lidmašīna "RC-135" veica novērošanas lidojumus virs Moldovas centrālās un dienvidu daļas.

"Boeing RC-135 Rivet Joint" ir novērošanas lidmašīna, kas aprīkota ar radaru komplektu un citiem sensoriem, kas, kā ziņots, spēj precīzi identificēt zemes un gaisa mērķus simtiem kilometru attālumā. NATO gaisa spēki izmanto šo augsto tehnoloģiju lidmašīnu, lai pārtvertu pretinieka elektroniskās pārraides un tās identificētu.

Lidmašīna, kas aprīkota ar sakaru pārtveršanas iekārtām, kodus uzlaužošiem datoriem darbojas arī kā lidojoša noklausīšanās platforma, kas spēj pārtvert un atšifrēt lielāko daļu telefonsarunu un digitālo datu, kas pārraidīti no jebkuras vietas, uz kuru lidmašīnas sensori raugās.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī NATO gaisa spēki gandrīz katru dienu ir izmantojuši "RC-135" un citas novērošanas lidmašīnas, lai veiktu izlūkošanas misijas gar Rumānijas un Polijas austrumu robežām, uzraugot kara gaitu - īpaši Krievijas kaujas tehnikas, lidmašīnu un pretgaisa aizsardzības sistēmu atrašanās vietas. Saskaņā ar Ukrainas amatpersonu teikto, daļa no izlūkošanas lidojumos savāktajiem slepenajiem datiem tiek nodoti Ukrainas militārajiem spēkiem.

Karalisko gaisa spēku misija virs Moldovas, aptuveni 100 kilometrus uz austrumiem no iepriekšējiem lidojumu maršrutiem, paplašināja NATO datu vākšanas kapacitāti par daļēji okupētajiem Ukrainas Hersonas un Zaporižjes reģioniem - apgabaliem, par kuriem plaši ziņo, ka tie ir iespējamie Kijivas veiktā pretuzbrukuma sākumpunkti.

Oficiāli Karalisko gaisa spēku misija Moldovā bija aizsardzības misija, kas bija daļa no drošības pasākumiem, ko NATO īstenoja no 31. maija līdz 2. jūnijam, lai aizsargātu 45 valstu un valdību vadītājus, kā arī Eiropas Savienības iestāžu vadītājus, kuri piedalījās Eiropas Politiskās kopienas sanāksmē pilī netālu no Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas.

Taču samita laikā, iespējams, tika koncentrēts ne tikai pietiekams skaits lidmašīnu, lai nodrošinātu drošību, bet arī vairākas NATO izlūkošanas lidmašīnas. Civilo lidojumu izsekošanas radari ceturtdien novēroja otru "RC-135", ko ASV Gaisa spēki pacēla virs kaimiņos esošās Rumānijas un kas lidoja paralēli Karalisko gaisa spēku spiegu lidmašīnai, un ASV Gaisa spēku AWACS gaisa spēku kaujas vadības lidmašīnai.

Citas militārās lidmašīnas, kas atradās gaisā, lai atbalstītu samitu, bija Slovākijas "Gripen" iznīcinātājs, kas darbojās šīs valsts austrumu gaisa telpā, un neidentificēta militārā lidmašīna, kas lidoja gar Rumānijas un Moldovas robežu.

Francijas Aizsardzības ministrija ceturtdien publicēja attēlus, kuros redzami 1. jūnijā Kišiņevā izvietotie iznīcinātāji "Mirage 2000" un uz zemes izvietotās pretgaisa raķešu vienības.

Dalies ar šo ziņu