Makrons vaino Kosovas amatpersonas spriedzē valsts ziemeļos

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Sadursmes ar policiju un NATO miera uzturētājiem Kosovas ziemeļos
Foto: Sadursmes ar policiju un NATO miera uzturētājiem Kosovas ziemeļos Foto: EPA/Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien paziņojis, ka Kosovas amatpersonas ir atbildīgas par spriedzi valsts ziemeļos. Jau ziņots, ka Kosovas ziemeļos etnisko serbu protesti pret vietējo vēlēšanu iznākumu pēdējās dienās izvērtušies vardarbībā un sadursmēs ar policiju un NATO miera uzturētājiem. Sadursmēs ievainoti vairāk nekā 80 cilvēki.

"Ir pavisam skaidrs, ka Kosovas varasiestādes ir atbildīgas par pašreizējo situāciju un netiek ievērota vienošanās, kas tomēr bija svarīga un kas tika panākta tikai pirms pāris nedēļām," žurnālistiem Bratislavā sacīja Makrons.

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs un Kosovas premjerministrs Albins Kurti šomēnes tikās Briselē sarunās, ko organizēja Eiropas Savienība (ES) ar mērķi normalizēt attiecības starp abām valstīm.

Kosovas etnisko serbu minoritāte boikotēja aprīlī notikušās pašvaldību vēlēšanas, tāpēc kontrole vietējās padomēs nonāca albāņu rokās, kaut arī vēlētāju aktivitāte bija mazāka par 3,5%.

Kosovas premjerministrs Albins Kurti pagājušajā nedēļā iecēla mērus, ignorējot Eiropas Savienības (ES) un ASV aicinājumus to nedarīt un serbu pretestību.

Situācija saasinājās pirmdien, kad serbi mēģināja ielauzties pašvaldības ēkas Zvečanā, bet policija, izmantojot asaru gāzi, atspieda viņus atpakaļ.

NATO vadītie starptautiskie miera uzturēšanas spēki Kosovā KFOR centās izklīdināt vardarbīgākos protestētājus, izmantojot vairogus un stekus. Protestētāji apmētāja viņus ar akmeņiem, pudelēm un Molotova kokteiļiem.

Kopumā sadursmēs tika ievainoti 30 miera uzturētāji - 11 itāļi un 19 ungāri.

Ievainojumus guva arī 52 protestētāji, no kuriem trīs cietuši smagi. Pieci serbi tika aizturēti par piedalīšanos sadursmēs.

  •  

Dalies ar šo ziņu