Medijs: Ukraina, iespējams, slepus saņēmusi ASV ražotās maldināšanas raķetes

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Drive
ASV ražotās "ADM-160" no gaisa palaižamās maldināšanas ierīces jeb MALD atlūzas
Foto: ASV ražotās "ADM-160" no gaisa palaižamās maldināšanas ierīces jeb MALD atlūzas Foto: ASLAN/Twitter

Sociālajos medijos ir parādījies attēls, kas skaidri liecina, ka Ukrainas bruņotie spēki ir saņēmuši un pašlaik izmanto ASV ražotās "ADM-160" no gaisa palaižamas maldināšanas ierīces jeb MALD, ziņo medijs “The Drive”. Visi MALD varianti būtībā ir nelielas raķetes, ko izmanto, lai maldinātu ienaidnieka pretgaisa aizsardzību, nevis uzbruktu tai kinētiski. Atkarībā no konkrētā varianta šos mānekļus var izmantot, lai traucētu ienaidnieka radarus vai citādi maldinātu to operatorus, liekot domāt, ka tuvojas draudi no vienas puses, taču patiesībā tie tuvojas no otras.

Līdz šim nav neatkarīga apstiprinājuma par to, kur un kad tika atrastas "ADM-160" atlūzas. Tomēr internetā izplatītajā attēlā redzamas pazīmes un marķējums, kas nepārprotami atbilst MALD tipa raķetēm.

Lielā etiķete uz raķetes sāniem, šķiet, norāda, ka tas ir vecāks "ADM-160B" variants. Šī bija pirmā MALD versija, kas faktiski tika nodota ekspluatācijā ASV gaisa spēkiem 2009. gadā.

"Raytheon" izstrādātais "B" modelis būtiski atšķiras no sākotnējā "Teledyne Ryan" (vēlāk "Northrop Grumman") izstrādātā "A" modeļa, kura izstrāde sākās 90. gadu beigās. "B" modelis ir lielāks un smagāks, tam ir jaudīgāks turboreaktīvais dzinējs un lielāks darbības rādiuss.

"ADM-160B" maksimālais darbības rādiuss ir aptuveni 800km, un tiek ziņots, ka tam ir spēja atdarināt dažādu gaisa kuģu radara signālu. Tas ir konstruēts tā, lai sekotu iepriekš ieprogrammētam maršrutam.

ASV Gaisa spēki 2012. gadā sāka iegādāties arī "ADM-160C" variantus, kas pazīstami arī kā MALD-Jammers jeb MALD-J, kuri papildināti ar aktīvās radaru traucēšanas spējām.

Šobrīd ASV valdība nav paziņojusi par jebkāda veida MALD piegādi Ukrainai. Arī Ukrainas amatpersonas, šķiet, līdz šim to nav apstiprinājušas. Ja Ukrainas bruņotie spēki patiešām ir sākuši saņemt MALD, šī nebūtu pirmā reize, kad Pentagons klusībā ir nodevis augstākas klases ieročus un citu aprīkojumu.

"ADM-160B", nevis jaunāku MALD variantu nodošana atbilstu arī iepriekšējai vecākas paaudzes raķešu un citas munīcijas nodošanai no ASV krājumiem Ukrainai. Vecāku materiālu nosūtīšana, tostarp tādu, kas jau ir izņemti no aprites vai tuvākajā laikā tiks, nozīmē mazāku ietekmi uz galveno spēju pieejamību pašai ASV armijai.

Pastāv iespēja, ka Ukrainai varētu būt izstrādāta kāda no zemes palaižama MALD konfigurācija, lai gan tas šķiet mazāk ticams scenārijs.

Pat vecāki MALD joprojām būtu ļoti noderīgi Ukrainas bruņotajiem spēkiem, ņemot vērā ievērojamās pretgaisa aizsardzības spējas, ko ir izvietojusi Krievijas armija. Tas jo īpaši attiecas uz operācijām virs Austrumukrainas, kur daudzas Krievijas zeme-gaiss raķešu sistēmas var uzbrukt mērķiem dziļi Kijivas kontrolētajā teritorijā.

Lai gan MALD varētu būt noderīga, lai atbrīvotu ceļu uzbrukumiem Krievijas teritorijā, tas ir maz ticams. ASV valdība ir konsekventi veikusi pasākumus, lai nodrošinātu, ka amerikāņu ražotie ieroči netiek izmantoti šādā veidā, baidoties izraisīt plašāku eskalācijas reakciju no Krievijas valdības puses.

Dalies ar šo ziņu